Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент.

За кандидатурата на Сасоли са гласували 345 евродепутати. Общият брой на валидните бюлетини е бил 667 броя от общо 704 гласували (37 невалидни бюлетини). За сформиране на абсолютно мнозинство за това гласуване бяха необходими 334 гласа. 

Представителят на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа Ян Захрадил, който е чех, получи подкрепата на 160 евродепутати

Социалистът Давид-Мария Сасоли печели първия вот за председател на Европарламента

Социалистът Давид-Мария Сасоли печели първия вот за председател на Европарламента

Не му достигнаха само 7 гласа

Германката от Зелените Ска Келер беше подкрепена от 119 члена на Европейския парламент, докато испанката Сира Рего от Европейската обединена левица събра само 43 гласа. 

Така Сасоли печели абсолютно мнозинство и е новият председател на ЕП. 

Изборът на Сасоли стана след второ тайно гласуване, тъй като при първото не му достигнаха 7 гласа за победа, след като беше подкрепен от 325 евродепутати, докато му бяха необходими да спечели 332 гласа. Интересното е, че в първото гласуване участваха 735 членове на Европейския парламент, докато при второто с 31 души по-малко. Общо евродепутатите са 751 души.  

Захрадил, Келер и Рего получиха общо взето същата подкрепа и при първото гласуване. 

Преди началото на вота четиримата кандидати представиха вижданията си за поста.

Припомняме, че на мястото на Сасоли като кандидат на групата на социалистите се спрягаше кандидатурата на Сергей Станишев, но по думите му той сам се е оттеглил от надпреварата.

Издигането на Сасоли до един от най-важните постове в ЕС е неочаквано, най-малкото защото досегашният шеф на Европарламента също беше италианец (Антонио Таяни). Евентуално избиране на Станишев щеше да помогне за постигане на географски баланс в разпределението на най-високите постове в ЕС.

Станишев сам си оттеглил кандидатурата за председател на ЕП

Станишев сам си оттеглил кандидатурата за председател на ЕП

Кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща, пише той

Във встъпителната реч след избирането си Сасоли призова европейците да се противопоставят на "вируса" на крайния национализъм и призова за реформа на правилата на ЕС в областта на миграцията и политическото убежище.

Той каза, че преговорите с Великобритания във връзка с Брекзит трябва да се проведат с "добро чувство и дух на диалог и приятелство".

"За нас е болезнено да си представим Лондон далеч от Париж, Мадрид, Берлин, Рим", заяви той. Подкрепата на Европейския парламент е необходима за сключване на споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Сасоли ще е председател на ЕП в продължение на две години и половина, преди да предаде щафетата на евродепутат от Европейската народна партия за останалата част от мандата, каквато беше предварителната договорка между евролидерите.

Сасоли, който е бивш телевизионен журналист, е известен в Исталия, но не е добре познат извън страната, заяви преди гласуването, че "Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля".

Вебер се отказа! Подкрепя Станишев

Вебер се отказа! Подкрепя Станишев

Изборът ще е в сряда