След първото гласуване на депутатите от Европейския парламент за избор на председател на новия състав на институцията, италианецът Давид-Мария Сасоли спечели най-много гласове, съобщават от Европарламента.

В тайното гласуване взеха участие 735 евродепутати от общо 751 членове. Уточнява се, че валидните бюлетини са били 662 броя.

Социалистът Давид-Мария Сасоли е събрал подкрепата на 325 евродепутати, като не му достигнаха само 7 гласа, за да спечели, тъй като абсолютното мнозинство се сформира от 332 гласа.

Представителят на Алианса на консерваторите и реформистите, чехът Ян Захрадил, е спечелил подкрепата на 162-ма евродепутати, докато германката Ска Келер от Зелените получава 133 гласа. Испанката Сира Рего от Европейската обединена левица е подкрепена от само 42-ма членове на Европейския парламент.

В момента се провежда второ тайно гласуване за същите четирима кандидати, като са възможни до четири тура. Ако след три гласувания нито един от кандидатите не е спечелил абсолютно мнозинство, при четвъртото гласуване евродепутатите могат да избират само между двамата кандидати с най-голям брой при третото гласуване. 

Припомняме, че на мястото на Сасоли като кандидат на групата на социалистите се спрягаше кандидатурата на Сергей Станишев, но по думите му той сам е оттеглил кандидатурата си.

Станишев сам си оттеглил кандидатурата за председател на ЕП

Станишев сам си оттеглил кандидатурата за председател на ЕП

Кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща, пише той