Президентът Румен Радев дава основания да се започне процедура по импийчмънт. Той взема становища, които са против националния интерес, и действа срещу международни договори, сключени от България, излага на риск националната сигурност. Във всичките си изяви засега ни тласка към Евразийския съюз.

Такава позиция изразиха юристи от ГЕРБ пред "24 часа".

Поводът в политическите кулоари да се заговори неофициално за импийчмънт на държавния глава стана позицията му за Венецуела, разтълкувана от управляващите като опит за самостоятелно водене на външна политика в разрез с тази на правителството и с позициите на ЕС.

По конституция външната политика се формира от правителството, а функциите на президента са представителни.

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души

Подозренията, че президентът изразява проруска позиция бяха засилени от изявление на бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, пред ТВ "Европа".

Преди две години руският генерал-лейтенант, който е бивш резидент на КГБ у нас, призна, че той е идеологът за издигането на кандидатурата на Радев. Той разкри, че е обсъждал темата с Корнелия Нинова. Тогава лидерката на социалистите обвини Решетников в лъжа.

Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

Руският генерал Решетников: Обсъждахме кандидатурата на Радев с Нинова

През август се е срещнал с Корнелия Нинова...

На практика обаче позициите на Радев нерядко се покриват с тези на Москва и са в противоречие с тези на ЕС.

"България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената проевропейска позиция", заяви Румен Радев със статус във Фейсбук. Наблюдатели нарекоха веднага позицията му проруска. Тя влезе в разрив с тази на правителството, което подкрепи повечето държави от ЕС, признали Гуайдо за временен президент.

Според юристите от ГЕРБ, президентът действа срещу договори, ратифицирани по надлежния според конституцията ред и чието спазване от страната ни е задължително. Така Радев уронва престижа и националната сигурност, категорични са управляващите. Оттам напомнят друго основно задължение на президента по конституция - да е обединител на нацията, а Радев я разединявал.

Макар да са крайно недоволни от държавния глава, от ГЕРБ обаче не искат сега процедура по неговото отстраняване, защото в година, в която предстоят два избора, това няма да е стабилизиращо страната действие.

"Импийчмънт по тази тема би бил абсурден" - с тези думи юристи от БСП отказаха всякакви коментари.