Украинският президент Виктор Юшченко заяви, че няма нищо против опозиционният лидер Юлия Тимошенко да се завърне на поста премиер на страната, който тя пое след победата на "оранжевата революция" през февруари 2005 г. и напусна след парламентарната криза през август 2006 г.

"Тя може да стане премиер, но само след постигането на съгласие преди всичко между демократичното мнозинство и опозицията.
Това трябва да се основава на прозрачно формиране на правителството и парламента",
заяви Юшченко в интервю за френския телевизионен канал "Франс 24", предаде RFI.

Украинският лидер заяви още, че е настроен оптимистично за изхода от парламентарните избори и формирането на правителство.

Припомняме, на проведените преди седмица избори в Украйна най-много места в парламента спечели партията на настоящия премиер Виктор Янукович.
Блокът на Юлия Тимошенко е втори, на трето място е пропрезидентската партия Наша Украйна.

Разликите обаче не са големи и нито една от тези формации не може да състави самостоятелен кабинет.

"Партия на регионите" на Янукович е със 174 места във Върховната Рада, Блокът на Тимошенко печели 156, Наша Украйна е със 73 депутатски места.
450-членният парламент се допълва с 27-те депутати на Комунистическата партия и 20  - на Блока на Литвин.

За да има работеща коалиция, тя трябва да събере мининум 226 депутати.

Междувременно стана ясно, че депутатите от спечелилата изборите Партия на регионите са готови да се откажат от местата си, да напуснат парламента и да отидат на нови избори, ако не бъде създадена широка управляваща коалиция.
Това заявява, цитирана от „Новости" Инна Богословска, пета в партийната листа.

"Партия на регионите" никога няма да позволи половин Украйна да е в малцинство и опозиция, заявява Богословска.
Ако вие извивате ръцете на победителя в тези избори, ако не можете да да поставите съдбата на страната над собствените си амбиции, ние няма да приемем мандата и ще отидем на нови избори, предупреждава Инна Богословска.