„Южен поток" е изцяло руски проект, категоричен е Иван Сотиров от СДС. Той подчерта, че този проект се прави зад гърба на Европейския съюз.

„Европа иска политика на диверсификация на доставките. 50 % от трасето да бъде за газ от други доставчици", изтъкна още Сотиров и заяви, че е необходимо България да има гаранции по отношение на транзитирането и транзитните такси.

Според него ние трябва да получаваме транзитна такса в размер малко по-голям от тази на Украйна, обаче се предвижда да получим много по-ниска от нейната. Тестът за изгодност е в условията за транзитирането и таксите, подчерта Сотиров.

От СДС настояха ГЕРБ да защитят кохезионната политика на ЕС и плоския данък. „Състоянието на българката икономика не позволява на страната да се откаже от плосък данък и да бъде повишена данъчната тежест", подчерта Емил Кабаиванов и предупреди, че така ще изгубим и едно от малкото си предимства пред чуждите инвеститори.

Той каза още, че българските общини не са защитени в Бюджет 2013. В България общините чакат три години финансовата децентрализация, подчерта още той.

По отношение на Съюз „Единство" Кабаиванов категорично заяви, че НС на СДС е взел решение, че е недопустимо създаването на фракции.

Във връзка с процесите в Българската православна църква той каза, че се надява БПЦ да намери сили и спазвайки законите и Устава, да избере нов патриарх и той да не е свързан със службите на Държавна сигурност преди или след 10 ноември. БПЦ трябва да е изразител на традиционните християнски ценности, подчерта още Кабаиванов.
Припомняме обаче, 11 от 14-те митрополити се оказаха с досиета. От тримата без досиета единият е дядо Николай, който обаче е твърде млад и по църковния устав не може да бъде избран за патриарх.