Кандидатът за кмет на София, издигнат от „Атака" Николай Пехливанов посети една от градинките на ул. „Боянски водопад" в столичния квартал Гоце Делчев, която се застроява. „Това лишава всички живущи от нормална градска среда, като в същото време уплътнява квартала", коментира Пехливанов.

Той посочи, че при него са постъпили сигнали преди около 10 дена от жители на квартала, които се възмущават от строителството в градинката в междублоковото пространство.
„Аз съм изключително активен като народен представител относно застрояването и презастрояването в кварталите, вносител съм на няколко проектозакона, занимавам се с домоуправителите, санирането на сградите и тези теми изключително много ме вълнуват", изтъкна Николай Пехливанов.

Той посочи, че като потенциален кмет на София няма как да не обърне внимание на този важен за обществото въпрос. Кандидатът за градоначалник изрази съжаление, че през последните 10 години над 9 хил. дка от зелените площи на София са изчезнали или са били застроени. Това прави средно по 900 дка на година, които изчезват от площите на София. „Това е тревожна и опасна статистика", коментира Пехливанов.

Той посочи, че София като цяло има визията за зелен град, има този климат и природни дадености. В същото време обаче по думите му политиката, която в момента се изпълнява по отношение на градинките и междублоковите пространства лишава столичани от визията на за зелен град.

„Миналата година в британското списание „Икономикс" излезе статистика на Сименс, според която София е на предпоследно място от европейските градове в класацията на зелените градове. В това се включват както градинките и парковете, така и енергийната ефективност, замърсяването и вредните емисии", посочи кандидатът за кмет от „Атака".

Бюджетът за озеленяване на София през тази година е 23 млн. лв., посочи Пехливанов и уточни, че средно се падат над 15 лв. на човек за озеленяване в столицата. Тази сума е около 3 пъти по-голяма от сумите, които се заделят за Варна, Бургас и Пловдив например.

В същото време ние всички нямаме усещането, че зелените площи в София се поддържат", коментира кандидатът за кмет.
Той сравни поддържаните паркове и градини в Бургас с тези в София и сумите, които се изразходват за това.
„Безспорно има много лошо управление на финансовия ресурс за озеленяване на пространствата и парковете в София. Освен това по официални данни в София има общо 417 паркове и по-големи градини", коментира Пехливанов.

По думите му, пропорциите спрямо глава на населението са застроена площ от 32 кв. метра средно на човек и 27 кв. метра на човек зелени площи. „Но ние нямаме усещането, че тези цифри са факт. Парковете са изключително занемарени, те не се поддържат", категоричен е още той.

Пехливанов изтъкна, че общината има порочна политика да харчи всички средства за няколко големи проекта, като в същото време се занемаряват и не се поддържат основните, жизненоважни зони в София - кварталите. По думите му, когато тези квартали са били проектирани, за тях са били изчислени и паркоместата, и градския транспорт, и пътните артерии.

„Допускайки едно порочно презастрояване на междублоковото пространство, автоматично се генерират проблемите - изсичане на дърветата, прекомерно населване, липса на места в детските градини, намаляване на отстоянието на сградите, намаляване на слънчевото осветяване, промяна на т.нар. „роза на ветровете", което блокира проветряването в кварталите.

Пренебрежителното отношение за начина, по който се развиват кварталите, води след себе си редица други проблеми, убеден е още кандидатът за кмет на София. Освен това според него новопостроените сгради изглеждат като кръпки и не си пасват чисто архитектурно и като визия с останалите сгради в квартала.

Основните прблеми според Пехливанов идват от лошата реституция, липсата на цялостна концепция в общината за разрешаване на проблемите със строителството и корупционни практики в следствие на сериозен инвестиционен интерес.

„Настоящата икономическа ситуация е много благоприятна да се вземат кардинални мерки за спиране на презастрояването на кварталите и междублоковите пространства", убеден е Николай Пехливанов.
Според него това може да се случи чрез ревизия на общия устройствен план, пренасочване на инвестициите в новите и модерни квартали на столицата, насочване на средствата към градинките за облагородяване.

В момента абсолютно под масата, без да се дава гласност, всички големи квартали като „Люлин", „Младост", „Надежда", които бяха предвидени за комплексно застрояване, са раздробени на парцели. Всяко едно пространство вече е един орегулиран имот", обясни кандидатът за кмет.

Пехливанов предложи земята в междублоковите пространства да се даде на хората за стопанисване, а по-големите паркове да бъдат отдавани на концесия. „Трябва да се спре преотреждането на всички имоти в зони за комплексно застрояване за индивидуално жилищно строителство", категоричен е още той.

За големите паркове трябва да се изготвят проекти, в които да се определи къде ще има детски градини, фонтани, паркоместа и търговски обекти и да се отдадат на концесия, за да може общината да не се ангажира финансово с поддържането им, а средствата за това да отидат за поддръжка на междублоковите пространства.