За 12 от 19-те отвличания в България от последните години имаме безспорни доказателства.

В това бе категоричен министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в коментар на акцията „Наглите", проведена вчера.

Министърът обаче отказа да коментира дали случаите на отвличането на сина на Венци Стефанов и на Вене Сотиров могат да се свържат с тази група или са дело на други престъпници.

Припомняме, синът на Стефанов бе отвлечен преди повече от 5 години и макар да бе платен откуп, съдбата му все още е неизвестна. Според Стефанов синът му е убит. Също такива са предположенията и за Ване Сотиров, отвлечен през април месец тази година.

Цветанов посочи, че операцията е приключила не вчера, а всъщност тази нощ с разкриването на още една- трета поред, къща, използвана от нападателите.

Кокинов: Групата след всяко едно отвличане допускаше грешки.
                             Още...

Той уточни, че освен това полицията разполага и с ДНК профил като доказателство, но не пожела да посочи дали той е на жертва, или на някой от престъпниците. Другото, с което като сигурно доказателство полицаите разполага, е схема на връзките, които са съществували между участниците в групата.

Вътрешният министър потвърди, че горещите следи са били дадени от случая "Гунински" и с добра информация, подадена от гражданин и която не е пренебрегната," разкри Цветанов.

Според коментара на вътрешния министър определението „наглите" е дори слабо по отношение на манталитета и поведението на престъпниците, каквото са демонстрирали по време на разработката и разследването. Като пример Цветанов посочи постоянното нарушаване дори и на правилата за пътното движение и призна, че задържаните са подали често под полезрението на полицията, но по съвсем други поводи и случаи.

Те просто трябва да бъдат изведени от обществото и да си останат там, където им е мястото", допълни министърът. Той посочи, че освен съдебния процес, който предстои, ще бъдат включени и данъчните власти, които да разследват финансовото поведение в групата.

Стаята, в която са държани заложниците, е била 3 на 3 метра, с шумоизолация, само едно легло вътре и камера, която да осъществява връзката със съседната стая, където е бил дневалният
Като най-наглото в цялостното поведение на групата, Цветанов открои факта, че в една от къщите е започнала подготовката на втора стая, в която да бъдат държани заложници.

Според коментара на министъра това означава, че похитителите са се подготвяли за двойно отвличане. „За тях това е вече бизнес, след като в продължение на години нямат никакъв досег с полицията", допълни вътрешният министър.

Министър Цветанов призна още, че в даден момент от съществуването на групата е имало опити за контакти със служители на МВР. Но към момента „няма данни за участие и съучастие в самата група от такива", категоричен бе Цветанов.

Той обясни още, че самата операция е била строго ограничена- 5 служители на ГДБОП, и по трима от ДАНС и СДВР. Това е било направено, тъй като е имало достатъчно доказателства, че информация изтича. Цветанов благодари на всички свои колеги и на гласуваното доверие от страна на главния прокурор.

"Две години тези отвличания са били само регистрирани и те бяха като тежък воденичен камък на шията на МВР", коментира  Цветанов.

По-късно министър Цветан Цветанов съобщи, че двама от задържаните са направили пълни признания. Те са с прякори Патицата и Дебелият и са снабдявали групата с крадени коли.
Полицията и в момента издирва двама, криминално проявени, от периферията на групата.