Държавата и общините да гарантират безплатен достъп до предучилищно и училищно образование за всички деца, независимо от населеното място и социалния статус. Такова е настояването в декларацията на Обединението на жените социалистки в БСП с председател Катя Николова.

Според нея трябва да бъдат премахнати финансовите бариери при записването на децата в детски ясли и градини. Също така трябва да се уеднаквят изискванията за медицински тестове за записване в детски заведения, като те да бъдат изцяло покрити от НЗОК.

„Вярваме, че безплатните ясла и детска градина ще допринесат за равно отношение към всички деца и ще повлияят положително за цялостния процес на изграждане на по-добро общество”, заявява Николова.

Жените социалистки в БСП са убедени, че с въвеждането на безплатна детска грижа, ще се повишат шансовете на всички деца, осигурявайки им равен старт да участват активно в социалния и обществения живот на България.

В декларацията се посочва, че с такава крачка пряко ще се повлияе на проблемите от демографската криза и ще се окаже помощ на младите семейства.