Заради липса на опит нашите политически опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да ги направят. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира разпределението на ресорите от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Урсула фон дер Лайен обяви разпределението на екипа си

Припомняме, вчера стана ясно, че новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия. Така досегашният ни еврокомисар по цифрови технологии и иновации Мария Габриел поема ресор "Иновации и младеж"

Деница Златева подкани Мария Габриел да изпълни със съдържание ресора си

Деница Златева подкани Мария Габриел да изпълни със съдържание ресора си

В сравнение с това, което сме могли да получим, ресорът е по-слаб

Той "благодари на всички за положените усилия по време на Българското председателство на Съвета на ЕС за активната работа, затваряха си портфолиата, което в крайна сметка било оценено в Брюксел". 

Борисов разпореди на всички български институции, университети, академии да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности.

По думите му темата образование и иновации, обучение и квалификации е в програмата на правителството първа точка. То е и първа точка в програмата на опозицията и на президентството, каза Борисов.

Вследствие на дейността си за няколко години правителството бе активно забелязано. Председателят на ЕК Урсула фонд дер Лайен точно с това похвали правителството, изтъкна премиерът.

Още когато се сглобяваше съставът на ЕП, трябваше да се договорят много постове и всеки един от тях има своята тежест, включително и председател на Европейската централна банка. В такива преговори опитът изисква да бъдеш търпелив, но мълчалив. И да говориш тогава, когато всичко е договорено, отбеляза премиерът.

Според него България е оценена като държава, която има добро образование, култура, спорт и най-иновативните мозъци от типа на Джон Атанасов.

Именно поради тази причина България получи ресор, който освен, че е програма на правителството е и първа точка в Европа. Трябва да бъде дадено бъдеще на младите хора, да станем конкурентноспособни на САЩ и на Китай.

В тази програма е и Еразъм+, която също е насочена в тази посока, подчерта Борисов. Някой бил казал, че преди сме имали комисар, който е бил заместник-председател на Комисията (Кристалина Георгиева - б.р.).

Но когато договаряхме постовете, за това казах, че трябваше да бъдем мълчаливи, ние договорихме поста на Международния валутен фонд с хиляда милиарда бюджет, представител на българското правителство, каза Борисов.

По думите му трябвало за поста на МВФ страната ни да се пребори първо да се преборим в Европа, а конкурентите ни били Германия, Холандия и Великобритания. 

Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева - единственият кандидат за шеф на МВФ

Източниците поясниха, че изпълнителният директор на Световната банка е единственият кандидат за директор на МВФ

"Ние надделяхме в Европа на база на консултациите. САЩ, Русия, Китай, Арабските страни, Африка и сега Индия ни остава да застане до нас", каза премиерът.

Знаете ли как се променят правила на МВФ, ако няма подкрепа на българския кандидат Кристалина Георгиева, запита Борисов. Когато трябваше да избираме, но разликата между двата поста - председател на МВФ и "Иновации и младеж" е хиляда милиарда долара и глобална възможност за работа в целия свят, уточни премиерът.

В същото време кое е най-важното за правителството и опозицията - образованието, културата, традициите. Е, това ни е дала Европа и сме на една крачка да завършим, тъй като предишния шеф на МВФ бил договорен за ЕЦБ.

"Липсата на опит и младостта - на това отдавам мнението на нашите политически опоненти, както и на откровената злоба. Физиономиите им излъчват злоба. В изказванията си насичат думите и нервността им избива", атакува премиерът опозицията.