„Чиновническо изложение" нарече лидерът на „Атака" Волен Сидеров споразумението, с което излезе днешният Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Сидеров единствен от лидерите на парламентарно представените партии е подкрепил документа с „особено мнение", обяви той.

В споразумението имало записани „добре звучащи неща", които според Сидеров обаче нямало как да се изпълнят, ако не променим колониалния модел в България. Такъв анализ липсвал в докладите на премиера Орешарски и на вицепремиера Златанова.

Енергийна сигурност, намаляване на бедността, конкурентни малки и средни предприятия - как ще стане това, когато имаме огромни чужди монополи, които владеят държавата, попита лидерът на „Атака".

Конкурентоспособност в българската икономика...", продължи да чете пред медиите становището Сидеров и отново посочи, че няма как да имаме конкурентна икономика, когато изобщо няма българска икономика и всичко, което работи, не е в български ръце.

От името на националистите Сидеров е предложил правителството да постави пред Европейската комисия темите за ядрените мощности, за удължаване на срока на функциониране на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", но за президентът това не били важни въпроси.

„Той смята, че санирането на панелките е по-важен въпрос от ядрените мощности", коментира Сидеров с уговорката, че и двете неща са важни и не трябва да се противопоставят.

КСНС не се е занимавал и с предложенията на „Атака" за пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". Не се приело като „нещо важно" и желанието на Сидеров да се обсъди въпроса защо и докога българските земеделски производители ще получават ¼ от субсидиите, които получат други държави в Европейския съюз.

Като цяло проблемът с еврофондовете е такъв, че все още даваме като членски внос горе долу същите пари, които и получаваме, посочи лидерът на „Атака" и се противопостави на „фетишизирането на еврофондовете", на които България не може да заложи за интензивното си развитие.

Една Гърция, която е с много по-лоши финансови параметри получи инжекция от над 100 млрд. евро, а „отличникът" България, който се хвали с ниския си дефицит не получава никакъв бонус, отчете Сидеров и поиска да се борим за повече пари.

Освен моя глас не се чува друг, който по същество да предлага сериозни анализи и промяна на модела на България. Всички други политически сили са примирени с това, което представлява държавата в момента и искат само да вървят по руслото с малко съпротивление така, както Брюксел го изисква", завърши Волен Сидеров.