Парламентарната група на ДПС ще препотвърди гласуванията си в пленарна зала на текстовете в Изборния кодекс. Това каза на пресконференция лидерът на партията и председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос как ще гласува парламентарната група ветото на президента Росен Плевнелиев.

Карадайъ коментира, че ДПС от трибуната на Народното събрание нееднократно е предупреждавало за нарушаване на текстове от Конституцията. По думите му действията на всички отговорни политици и политически сили би следвало да бъдат в посока спазване на Конституцията.

На въпрос дали има основание да се твърди, че ветото на президента е поръчково, тъй като не засяга задължителното гласуване, Карадайъ посочи, че президентът е възприел избирателно някои текстове, които връща в своето вето, вместо да направи пълен преглед на кодекса.

„Президентът на републиката не е направил цялостен преглед на Изборния кодекс, където има много противоконституционни текстове”, отсече Карадайъ. „В нашата Конституция е записано, че правата на българските граждани са неотменими, където и да се намират те”, припомни още той. 

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

Президентът Плевнелиев наложи вето върху текстове

Мустафа Карадайъ не изключи възможността ДПС да сезира и Конституционния съд във връзка с промените в кодекса, с които освен нови правила за разкриване на изборни секции само в дипломатическите представителства, по които президентът наложи вече вето, е разписано и задължителното гласуване като норма. Той благодари на президента за подкрепата на Конституцията. 

„Нито ние подкрепяме президента, нито президентът нас ни подкрепя. Ние подкрепяме спазването на Конституцията, включително и от Народното събрание”, заяви Карадайъ. 

Лидерът на ДПС отказа да коментира слухове, според които Делян Пеевски ще бъде отлъчен от партията. Той бе категоричен, че проблеми в ДПС, включително и с Пеевски, няма.

На въпрос за предстоящите президентски избори и дали ДПС ще има собствен кандидат, Карадайъ бе лаконичен, като отбеляза, че това са избори, които трябва да донесат на българските граждани усещането за стабилност в политиката.

Настоящата власт е нестабилна и непрекъснато генерира нестабилност под различни форми и от тази гледна точка също са важни избори – рано е да коментираме поведение на различните субекти за президентските избори, още не сме влезли в законовата процедура”, отбеляза Карадайъ. Той уточни, че ДПС ще даде своя принос в намирането именно на това успокоение в обществото за стабилност в политиката.

От ДПС щели да анализират ситуацията в цялост и да вземат най-правилните решения за страната.

„Всяка партия има вътрешен партиен живот и на база своите ценности си извървява своя път и всички отговорни партии следва да си комуникираме в такава степен, че да има нормалност на политиката в България, което в момента не се наблюдава. Ние ще контактуваме с всички системни партии в страната, включително и БСП, за възстановяването на нормалността на политиката в страната на база общовалидни правила за правене на политика”, коментира Карадайъ сътрудничеството с БСП.  

„Ръководството на партията се състои от изключително опитни и сериозни хора, доказали се в управлението на страната ни. За ДПС предстоят много по-добри времена, заедно с което предстоят и по-добри времена за нашата родина”, коментира председателят сплотяването на партията с новоизбрания екип от заместници.

За заместник-председатели на парламентарната група на ДПС след заседание на Централния съвет на партията са избрани Йордан Цонев, Рушен Риза, Станислав Анастасов, Тунчер Кърджалиев и Четин Казак, а секретар на парламентарната група ще бъде Ферихан Ахмедова.

Относно структурата и състава на Централното оперативно  бюро, Централният съвет на партията е взел решение ресорите между петимата новоизбрани заместници на партията да са както следва: Алиосман Имамов – бюджет и финанси, Ахмед Ахмедов ще отговаря за организационната работа в партията за структурите, Филиз Хюсменова с ресор Европарламент, Хасан Азис – местно самоуправление, Янко Янков – национална сигурност.

Освен тях за членове на ЦОБ със съответни ресори са избрани: Джевдет Чакъров – оперативни програми, Дорхан Мустафа – земеделие, Емел Етем – профсъюзи и женски дружества, Ердинч Хайрула - изселнически организации, Илхан Кючук – младежките организации, Йордан Цонев – икономическа политика и регионално развитие, Камен Костадинов – медийна политика, транспорт и информационни технологии, Нигяр Джафер – здравеопазване и социална политика, Рамадан Аталай – енергетика и енергийна ефективност, Рушен Риза – законодателна дейност, култура и традиции, Станислав Анастасов – либерални политики, Тунчер Кърджалиев – права на човека, образование и наука, Четин Казак – законодателна дейност, Юнал Лютфи – международна политика.