Има задържани българи с копие от Панагюрското златно съкровище, стана ясно от позицията на Министерството на икономиката.

От Националния исторически музей (НИМ) по този казус твърдят: "Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети."

Повод за реакцията на двете институции е журналистическа публикация, според която копието е задържано на митницата в Дубай, защото не е имало придружаващи документи.

Панагюрското златно съкровище отново вкъщи до 31 август

Панагюрското златно съкровище отново вкъщи до 31 август

В Историческия музей в Панагюрище

От Министерството на икономиката пишат, че задържаните не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

"Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД "България ЕКСПО 2020", за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ", обясняват от икономическото ведомство чия е отговорността.

Показват Панагюрското златно съкровище в местния музей

Показват Панагюрското златно съкровище в местния музей

Дарителско споразумение строго регламентира кога да бъде представено

Според тях документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020", се казва в позицията на МИ.

Според тях подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването и за това от Министерството на икономиката ще търсят отговорност от изпълнителя.

Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище

Панагюрското златно съкровище се завръща в Панагюрище

След като бе намерено през 1949 година от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови

Според Закона за културното наследство би трябвало да има три официални копия на това съкровище - в Панагюрския музей, в Пловдивския археологически музей и в НИМ. Документи за пренос на копие на такава ценност се изготвят от Министерството на икономиката, а от Министерството на културата не носят отговорност за копията.

От Националния исторически музей отричат копие на Панагюрското съкровище и техни служители да са задържани в Дубай.

"НИМ има коректно сключен договор с министерството на икономиката за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион в Дубай", уверяват от музея.

Според НИМ публикациите за "проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на "ЕКСПО 2020" са изцяло фалшиви".

"Истинската новина е, че всички предмети за участие в "ЕКСПО 2020" са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне", се казва в позицията на Националния исторически музей.

По повод появили се в електронни медии публикации относно участието на Националния исторически музей в Дубай на "ЕКСПО 2020" ръководството на НИМ заявява, че въпросните публикации отговарят напълно на профила на фалшивите новини, които в ЕС се окачествяват като дезинформация, обвиняват от НИМ съобщението за проблем с наши съграждани и българска културна ценност.

От музея изтъкват своя договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на "ЕКСПО 2020" и уверяват, че са изпълнили всички клаузи на договора.

"Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии (видно от приложената снимка), които осигуряват безопасното им пренасяне. Уточняваме, че оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей", се казва в съобщението на НИМ.

На фейсбук страницата на Министерството на културата под публикация за протоколна среща на служебния министър Велислав Минеков се съобщава за проблема: "Вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за Експо 2021, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, но не в момента е арестувано от местните митници".

Предметите с обща маса 9 кг чисто злато не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 9 кг от ценния метал в ОАЕ.

В отговор министър Минеков пише, че проблемът вече е решен.

Има временно задържани реплики на Панагюрското златно съкровище, признаха от "Сиела Норма"

Има временно задържани реплики на Панагюрското златно съкровище, признаха от "Сиела Норма"

Уточняват кой ще обезпечи данъчните вземания на митниците