Днес се проведе първото заседание на работна група за създаване на по-ефективна програма за компенсации за електроенергия. Мерките за подобряване на механизма за ефективност на програмата и около които се обединиха членовете на работната група, са оптимизирането на административния процес, въвеждането на стимули за намаляване на електропотреблението и насърчаването на енергийната ефективност.

Днес се проведе първото заседание на работната група в състав от експерти на Министерството на енергетиката и на работодателските организации. В нея взеха участие представители на: Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Асоциацията на търговците на енергия в България. На срещата присъства и заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков. Решението за създаването на работната група бе взето след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с представителите на работодателски организации.

"Безспорен факт е, че през последната година и половина Министерството на енергетиката реализира съществена политика в полза на индустрията", каза заместник-председателят на АИКБ Румен Радев.

И двете страни изразиха мнение, че програмата за компенсации е дала своето положително отражение върху индустрията, създавайки предвидимост и подпомагайки инвестиционните програми на българските фирми.

Припомняме, че министър Росен Христов на 21.02.2023г. изрази готовност да подкрепи приоритетите на бизнеса за развитие на индустрията и защита на интересите както на предприятията, така и на крайните потребители. Тези приоритети изцяло се подкрепят от Министерството на енергетиката и това позволява едно плътно сътрудничество както на ръководно, така и на експертно ниво с обща цел - ефективно използване на държавните средства, каза той. Представителите на работодателските организации отново подчертаха, че компенсациите не са "помощи", а връщане на надвзетото от предприятията в резултат от изкривения пазар.

"Трябва да намерим работещо решение на база рамката, която вече имаме", каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова. По нейните думи промените на механизма за прилагане на програмата, трябва да бъде съобразено с Решението на Народното събрание за компенсациите на небитовите крайни клиенти до края на годината, с Регламента на ЕК от 6 октомври 2022 година, относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, както и с временната рамка на Комисията за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката.

За координатор на работната група е определена г-жа Любомира Ганчева.

На работодателските организации се очаква да бъдат изпратени през следващата седмица конкретни предложения, които да бъдат обсъдени на следващото заседание на работната група.

Работна група към МЕ обсъжда компенсациите за тока за бизнеса

Работна група към МЕ обсъжда компенсациите за тока за бизнеса

Търси се по-ефективен механизъм, за да се повлияе на инфлацията