Възможностите за задълбочаване на транспортната и енергийната свързаност между България и Иран обсъдиха председателите на двата парламента. В турския курорт Анталия председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Ислямското консултативно събрание на Иран д-р Али Лариджани, съобщиха от НС.

Двамата разговаряха в рамките на Третата среща на председателите на парламенти от Европа и Азия, която се провежда в Анталия, Турция.

Турция внася ирански петрол въпреки санкциите на САЩ

Турция внася ирански петрол въпреки санкциите на САЩ

Анкара няма да подкрепи САЩ, след оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка с Техеран

Двете страни изтъкнаха взаимния си интерес от реализирането на различни инфраструктурни и енергийни проекти. Като пример в тази насока бе дадено разработването на новия мултимодален транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който трябва да свърже Иран, Армения, Грузия и България. Той може да бъде използван и за пренос на втечнен газ. "Сътрудничеството в областта на търговията с втечнен газ може да стане една от най-силните сфери на съвместна ни дейност", обяви председателят на иранския парламент.

В рамките на разговора бе отбелязано, че има потенциал на търговско-икономическите отношения между двете държави. Караянчева и д-р Лариджани се обединиха около мнението, че трябва да се засили двустранния стокообмен.

В тази връзка двамата председатели коментираха възможността за провеждането на съвместен бизнес форум между България и Иран. Д-р Али Лариджани предложи събитието да бъде организирано от търговските камари на двете страни, като на свой ред държавните органи на България и Иран също ще съдействат за провеждането на този форум.

"Между България и Иран традиционно има изключително дълбоки и основани на взаимно уважение отношения. Важна роля за надграждането на тези отлични двустранни връзки има парламентарното сътрудничество. Ето защо оценяваме високо активизирането на политическия диалог на най-високо ниво между България и Иран", допълни Цвета Караянчева.

По думите на Цвета Караянчева страната ни отдава много важно значение на връзките си с Иран, тъй като те са важен компонент от външноикономическата политика на България в азиатския регион.