Турция ще продължи да внася петрол от ирански енергийни компании, опериращи в Иран, в пряко противопоставяне на последния кръг от икономически санкции, наложени на Техеран от Тръмп, съобщава "Вашингтон Таймс".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира и че Анкара няма да подкрепи едностранните икономически санкции на САЩ, след оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка с Техеран.

"Казахме им, че няма да се присъединим към тези санкции ... Купуваме петрол от Иран и го купуваме при подходящи условия. Какъв е другият вариант? Докато обяснявахме, защо няма да се съобразим с тези санкции, ние също така заявихме, че намираме тези санкции на САЩ за неподходящи", допълва той.

Коментарите на Чавушоглу са ден след като депутати от Конгреса официално забраниха доставките на американски F-35 Joint Strike Fighter на турската армия.

Пентагонът обяснява за направена "оценка и значителна промяна в турското участие в програмата F-35, включително потенциалното отстраняване в такова участие". САЩ инициират забраната за F-35 в отговор на усилията на Турция да купи и да въведе в действие руската система за противоракетна отбрана S-400.

Държавният департамент все още не е предприел действия срещу Турция, съюзник в НАТО, по отношение на плана си за разполагане на руски S-400. Противниците на S-400 във и извън споразумението с Пентагона твърдят, че решението на Анкара за руска ракетна система ще привлече Турция по-сериозно в нарастващата сфера на влияние на Москва в Близкия изток.