Необходими са все по-отлаганите реформи в Еврозоната. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на форум, посветен за бъдещето на Еврозоната.

4 години България е в банковия съюз, припомни тя. По думите й Еврозоната е изминала дълъг път от дълговата криза, но и днес пред нея има предизвикателства. Кризата от 2008 извади съществени недостатъци, по мнението на Йотова.

Членството на България в Еврозоната е стратегическа национална цел, категорична бе тя. Еврозоната означава ръст на доходите, сигурност и подобряване на бизнес средата, отчете вицепрезидентът. Според нея трябва да се обясни, че, приемайки еврото, не се отказваме от национален суверенитет и че няма да се изядат доходите на хората и призова за по-малко политиканстване по темата.

ЕЦБ: Спадът на дела на еврото в световните валутни резерви продължава

ЕЦБ: Спадът на дела на еврото в световните валутни резерви продължава

Причините са както икономически, така и политически

Присъединяването към Еврозоната е процес, основан на доверието, подчерта Илияна Йотова. Тя призова да не се допускат двойните стандарти, както с Шенген.

Преди това пред журналисти вицепрезидентът открои, че сред основните задачи пред новите депутати е Еврозоната, като не трябва да се забавят темповете. Но и не искаме да влезем в съюз, който е натоварен и бременен с проблеми, подчерта вицепрезидентът.

Министърът на икономиката Петко Николов също изтъкна , че влизането в клуба на богатите е приоритет за страната ни, заедно с Шенген и ОИСР. След членството в Еврозоната ще станем част от зона, в която повече от 340 милиона души използват еврото. След членството България ще направи сериозна стъпка в своята интеграция. Стратегическа цел на страната ни е да изпълни критериите до края на 2024. Това изисква сериозна бюджетна дисциплина и спад на инфлацията.

Намаляването на инфлацията все още е предизвикателство пред нашата страна, заяви Николов, но увери, че българската администрация работи активно за изпълнение на критериите. Единната валута ще намали транзакционните разходи за бизнеса, обясни икономическият министър. Въвеждането на еврото ще бъде свързано с мерки за защита на потребителите.

Ще има двойно обозначение на цените. КЗП ще следи за правилното преизчисляване и двойното обозначаване на цените. Нашето законодателство ще бъде изключително прецизно, успокои министърът.

България е на прага на еврозоната, уверява зам.-министъра на финансите

България е на прага на еврозоната, уверява зам.-министъра на финансите

До средата на 2025 г. страната ни ще е готова за въвеждането на единната европейска валута