Не знам дали ще има процедура по импийчмънт на президента, но съм сигурен, че няма основания за такава. Така депутатът от БСП Крум Зарков коментира в студиото на БТВ заявките от страна на опонентите им от ГЕРБ след обръщението на държавния глава, в което свали доверието си от правителството на Бойко Борисов.

Крум Зарков подчерта, че не трябва да се съсредоточаваме точно върху процедурата по сваляне на доверие, а върху това дали президентът казва истината за ситуацията в България. Депутатът от БСП бе категоричен, че Румен Радев казва истината, а управляващите трябва да разберат, че те отговарят на въпросите, а не атакуват тези, които ги задават.

Скандалът със СРС-та не е в двора на президента, а в двора на главния прокурор, отсече Крум Зарков в отговор на въпрос обръщението на Румен Радев не е ли реакция на действията на главната прокуратура и питането към Конституционния съд за имунитета на държавния глава. Според Зарков дори и в записите, пуснати от прокуратурата, не се виждат доказателства за осуетяване на проверката на КПКОМПИ, както и не знае това да се е случвало.

По последния скандал с оповестяването на мерки от страна на САЩ срещу публична фигура заради корупция, Зарков смята, че е изключително унизително спрямо България. "Изключително унизително е изобщо българин на попадне в такива списъци, тъй като това откроява какво представлява съдебната ни система в очите на другите държави."

Това, че черен печат е сложен върху лице от съдебната система, Крум Зарков заяви: "Тук става дума за публично оповестяване, което означава, че в САЩ смятат, че няма действаща съдебна система." Докато чакаме другите да ни кажат, че корупция прояжда високите етажи на властта, проблемите ще си ги носим, заключи Крум Зарков.

Пред БНТ депутатът от БСП Иван Иванов пък заяви, президентът не разпалва конфликт между институциите, а критиките му към правителството са основателни. Според него трябва да се търси вина в изпълнителната власт.

На въпрос дали е възможен импиийчмънт той не даде ясен отговор, но обясни, че вероятно се прави загрявка за подобно нещо.

Целта е да се урони престижа на държавния глава, подчерта Иванов.