"Предстоят ни избори, затова е много важно те да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях".

С тези думи президентът Румен Радев откри дискусията, "Избори -прозрачност и доверие" на която президентството е домакин.

Той се обяви за машинно гласуване и актуализация на избирателните списъци. За това призоваха преди седмици и от БСП.

На срещата бяха обсъдени и проблемите, които създават предпоставки за компрометиране на изборния процес, както и да се предложат мерки за тяхното ограничаване.

Припомняме, че само преди дни в интервюто си по БНТ президентът Радев отново нападна управляващите за аферата "Костинброд" и неразбориите в следизборната нощ в зала "Универсиада".

Радев е убеден, че в обществото трябва да има дебат и прозрачност на изборите, тъй като от доверието зависи легитимността на самата политическа система.

Според Радев в обществото има повърхностни доводи против машинното гласуване. 5-6% недействителни бюлетини у нас са голямо отклонение, това означава подмяна, промяна на политическите сили в парламента.

"Причините за това могат да бъдат организационни или поради неграмотност, но могат да бъдат и напълно съзнателни", коментира Радев.

Той изтъкна, че резултатите в протоколите на Секционните избирателни комисии биват манипулирани. По думите му имало сигнали и какво се прави с втория формуляр на протокола, най-вече в неговия път до предаването.

По думите на държавния глава трябва да има пълно обхващане на бюлетините при броенето и при оформянето на протокола, но така че да се запази тайната на гласа.

Той предложи и възможността всеки гражданин да може да проследи на мобилния си телефони случващото се в неговата избирателна секция до края на гласуването.

"Доверието е от ключово значение за демокрацията в държавата, защото ако няма доверие, дори и при едни прекрасни законови норми, винаги ще се поставя въпросът за легитимността на избраните органи". Това заяви по време на форума председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева.

По думите ѝ има достатъчно време ЦИК да се справи с необходимата подготовка за предстоящите избори за нов европейски парламент. 

"Мисля, че мерките, които законът ни е възложил и предприемаме, гарантират прозрачността на нашия орган", заяви Ивилина Алексиева. Подмяната в деня преди изборите на членове на комисиите, което означава на лица без обучение, според Алексиева са проблем.

От ЦИК апелират към политиците за повече отговорност.

Видеонаблюдението ще действа като превенция срещу нарушаване на реда, ще гарантира прозрачност на изборния процес , но не е ясно какво ще се случва със записите след края на изборния ден, посочи Алексиев. 

"Некоректно е да се прехвърли цялата отговорност на ЦИК за машинно гласуване", подчерта президентът. Изпълнителната власт трябва да си влезе в ролята. Според Радев и в България има капацитет да се правят такива устройства. Той е категоричен, че не може да се спре с процеса на модернизация.

Електронното гласуване подлежи на атаки, но това не означава, че не трябва да работим. Има пилотен проект за такава система, има и не малко парични средства, които са вложени по европейска програма.

Според Радев има смисъл от машинно гласуване и не може да играем на сляпо с избор на 1000 секции. Той е категоричен, че е необходим натиск по тези въпроси.