Имаме консенсус по това, че въпросът за съкратеното съдебно следствие трябва да се обсъди съвестно и задълбочено и не би следвало да се прибързва. Това обясни в кулоарите на парламента правосъдният министър Данаил Кирилов.

Според него не трябва да се създава изкуствено напрежение. Освен това, по мнението му, не трябва за едно престъпление да се прави промяна. Затова и наказателната ни политика била на това положение, защото се прави промяна за всяко престъпление.

Извънреден председателски съвет в НС заради съкратеното съдебно следствие

Извънреден председателски съвет в НС заради съкратеното съдебно следствие

Той е по искане на Корнелия Нинова

Двете норми, двете решения не са противоречащи, те са допълващи, обясни Кирилов за измененията в НПК и НК. Те са част от един процес, защото едното казва какво става в процеса, а другото каква е правната последица, допълни министърът.

Той е на мнение, че би било елементарно, еднократно да кажем няма съкратено съдебно следствие само за убийствата. Властта предложила каталог от престъпления, за които съдът да прецени дали са допусне съкратено следствие или не. Левицата искала категорично за убийство да няма съкратено процес.

Консенсус, но не съвсем за съкратеното производство

Консенсус, но не съвсем за съкратеното производство

До предизборната ваканция окончателно трябва да се приемат промените

Мнението на Кирилов е, че не във всички случаи на убийство трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Има деяния, в които самият деец иска да признае, иска да установи фактите, които е извършил, защо трябва да му се пречи на това, недоумява министърът. Плоско било решението да се зачертае съкратения процес.

Според него въпреки признанието на извършителя, съдът може да реши да наложи най-тежкото наказание, а именно доживотен затвор без замяна. Иначе Данаил Кирилов сподели, че е събрал експертизата по темата за съкратения процес. Чул е различни становища. Сега знаем много повече по отношение на ефектите и последиците, свързани със съкратеното производство, отколкото в началото на този дебат, смята той.

Правосъдният министър иска да се стигне до ефективно и дългосрочно правно решение.