Депутатите от БСП са внесли днес предложение за промяна в Изборния кодекс за изчистване на избирателните списъци от мъртви души чрез активна регистрация, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставяне на протоколите. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова преди среща с 12 извънпарламентарни партии и граждански сдружения, които ги подкрепят за честни избори.

Тя обясни какво се съдържа в предложението - да се предава онлайн броенето на бюлетините, както и съставянето на протоколите, правене на запис, който може да служи като доказателство в съда при открити нарушения.

ДЕН на Зеленогорски отива на изборите с Демократична България

ДЕН на Зеленогорски отива на изборите с Демократична България

След пандемията мислят за собствен политически проект

По промените в Изборния кодекс преди изборите на 4 април Нинова коментира и искането им да се гласува по пощата. За нея обаче това е втора стъпка, ако се приеме предложението на БСП за активна регистрация.

На въпрос как левицата ще получава информация от изборите, лидерът на БСП отговори, че партията има представители в комисиите, които обобщават информацията, има организационен модел, който на сутринта я предава.

По повод срещите за честни избори с извънпарламентарни партии, които БСП организира, днес стана ясно, че подкрепа вече има от АБВ - Мартин Райков и Георги Илчев, от Института за социална интеграция Катя Колева, от Велизар Енчев от Движение за радикална промяна Българска пролет, от Симеон Симеонов от Отечествен съюз, от Александър Паунов от Комунистическата партия и други.

КОД на Петър Москов започват консултации с националистическите партии

КОД на Петър Москов започват консултации с националистическите партии

Само заразоносителите да се откриват и изолират, останалите да са на свободен режим

Към подкрепящите ги Нинова вметна и "хора и партии, които са били на протестите и искали честни избори", но среща с Мая Манолова все още не била организирана.

"Целта е да се обединят усилията, за да се гарантират на българските граждани сигурност и спокойствие на изборите, за да се даде гаранция, че гласът им ще е отчетен, да им се гарантира свобода без натиск", обясни Корнелия Нинова.

Тя добави, че "като най голяма опозиционна партия БСП има структури в цялата страна и членове в секционните избирателни комисии, което извънпарламентарните партии нямат, именно така ще се обедини потенциалът за сили и застъпници и може да се направи паралелно преброяване".

Засега за общи усилия за изборите потвърждение са дали 20 извънпарламентарни партии и сдружения, но имало и други желаещи. А подкрепата се състои в декларация на основата на Конституцията за свободното и равно право на избор и за общи усилия.

Относно отказа на Слави Трифонов да участва в подобна подкрепа, Нинова обясни, че това е негово право на избор.

Покана към "Да, България" все още не е отправена, но ще има, покана ще има и към Мая Манолова.

"Не става дума за коалиции, а за обединение - честно да се проведат изборите", обясни още веднъж Корнелия Нинова.

Медиите били видеонаблюдението на изборите

Медиите били видеонаблюдението на изборите

Според Тома Биков на машините за гласуване не бива да се гледа като на богове