"Преди 115 години на този ден е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци. С манифеста на цар Фердинанд към българския народ е обявено създаването на независимата и самостоятелна българска държава. 30 години преди това на картата България е подчинено, васално княжество на Османската империя."

Така започна тържествената си реч по повод Деня на независимостта министър-председателят Николай Денков. Встъпителните думи от речта му препратиха към тезата му, изказвана многократно, за противоречивостта на 3 март.

По-нататък в речта си премиерът акцентира и върху бурното икономическо развитие на независимото вече Царство България в последвалите след 1908-а години, когато се изравняваме с другите европейски народи.

Денят на независимостта е

Денят на независимостта е

На 22 септември със специален манифест във Велико Търново княз Фердинанд обявява България за независимо царство

"За съжаление, това самочувствие през следващите години води до опити за агресия, до опити за решаване на българския национален въпрос по начин, който води до 3 национални катастрофи", изтъкна той, правейки препратка към войните за национално обединение.

Три урока ни дава тази дата, смята премиерът - когато българите се обединят, никой и нищо не може да ги спре, второ - най-големите икономически и политически успехи са постигнати през дипломация и без нито един изстрелян куршум, и трето - вместо да си съперничим, да си помагаме с нашите съседи.

"Успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не върху някакви измислени патриотарски митове. Това, което ви уверявам, е, че ще използваме всички исторически уроци, за да може България да получи в следващите години мястото, което й се полага на европейската карта. Като самостоятелна, независима и успешна държава, в която ние, нашите деца и внуци, искаме да живеем, защото това е най-доброто място на живот", завърши Денков.