ГЕРБ искат приемственост в ЦИК. Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

ЦИК не трябва да е огледало на политическите процеси, според него. В предложенията той вижда хора без опит в изборното законодателство, а хора с партийни заслуги. Кирилов е доволен, при досега ЦИК е работила обективно. Да не се злепоставят основите на демокрацията и изборния процес, призова още Кирилов.

Валери Симеонов благодари на настоящия състав на ЦИК, а към благодарностите се присъедини и Цветан Цветанов.

"Тази ЦИК работеше под постоянен натиск от различни политически формации", заяви Цветанов. ГЕРБ не се съмнявали, че изборите могат да бъдат фалшифицирани. Партията му щяла да подкрепи кандидата на БСП за заместник-председател на ЦИК.

Касабов се пита защо от БСП са напуснали землянките

Касабов се пита защо от БСП са напуснали землянките

Предайте на партизаните, че мандрите свършиха

Цветанов се скара на левицата, че плашат с фалшив вот. Той отново захапа червените за пленума в неделя и съмненията в редиците на социалистите за избора на Елена Йончева за водач на евролистата на БСП. Критикува, че не одобрили президента на ПЕС и пожела на БСП да си реши проблемите скоро.

Червеният депутат Драгомир Стойнев отговори на атаките към столетната партия в пленарна зала. Той припомни политическото "гънене" на герберите по изборните правила.

"Такъв е хаосът в България", смята социалистът. Парламентът нямал достатъчно законопроекти. Дебатите за мнозинството нямали никакво значение, по мнението на червения депутат. Левите искали смяна на модела, в който ГЕРБ се самопроизвеждали.

Според Стойнев смяната на модела започвала със смяната на ЦИК. В левицата имало дебат, какъвто нямаше другите формации. Левите щели да се върнат в Народното събрание след предсрочния вот, когато в законодателния орган щели да влязат хора "които няма да се възпроизвеждат".

ЦИК призова компаниите да участват в поръчката за машинното гласуване

ЦИК призова компаниите да участват в поръчката за машинното гласуване

Машинното гласуване и киберсигурността като проблем завеща старата на новата ЦИК

За председател на ЦИК присъстващите депутати избраха Стефка Стоева, номинирана от ГЕРБ.

Новият ръководител на ЦИК ще има трима зам.-председатели - Таня Йосифова, Силва Дюкенджиева и Кристина Стефанова. Те бяха предложени съответно от ОП, БСП и "Воля".

Секретар на ЦИК ще бъде кандидатът на ДПС Севинч Солакова.

В кулоарите на парламента пред медии Стефка Стоева коментира, че трябва да се ползва ценният опит на тези от състава на ЦИК, които остават за новия мандат.

"Още ще подобрим работата", обеща новата председателка на изборната комисия. Тя прогнозира много работа за ЦИК. Като първа задача иска да изследва досегашната практика при грешките на СИК.

"Законът трябва да се спазва", категорична е Стефка Стоева. Обеща да положи всички усилия в изборната комисия да цари една спокойна атмосфера. По думите ѝ е доказала, че не се поддава на натиск.

Депутатите гласуват нова ЦИК до 21 март

Депутатите гласуват нова ЦИК до 21 март

Приеха правилата за избор на членовете