Осигуряването на машинно гласуване и въпросите, свързани с киберсигурността ще останат като предизвикателство пред новия състав на ЦИК.

Това заяви председателят на Комисията Ивелина Алексиева по време на представянето на отчета от петгодишния мандат.

По думите ѝ съществуват два основни фактора в това отношение - осигуряване на правото на глас на всеки избирател, но и точност на отчитането на вота в свят, в който опасността от кибератаки е изключително актуална.

"Убедена съм, че има много добра приемственост между съставите на единния орган", категорична беше Алексиева. Тя акцентира върху изграждането и функционирането на национална мрежа за изборно сътрудничество. Алексиева изрази убеждението, че ЦИК ще бъде активен орган в европейската мрежа.

ЦИК се подготвя от миналата година за изборите

ЦИК се подготвя от миналата година за изборите

Има неясноти с машинното гласуване

За организиране на машинно гласуване през 2019 г. ЦИК е възложила пазарно проучване, на база на което са изготвени технически спецификации. Обществената поръчка за машинното гласуване е готова и в рамките на две последващи заседания на ЦИК може да бъде обявена.

Алексиева не се ангажира с коментар какво ще се случи. Оказва се, че на практика срок за обявяване на обществените поръчки няма. "Очаквам и апелирам, за да има свободна конкуренция, всички онези компании, които се чувстват готови и сигурни да участват в тази обществена поръчка, да го направят", отбеляза тя. 

Ивелина Алексиева пожела на новите членове на ЦИК силна воля, упоритост, последователност, никога да не се предават, независимо средата, и да следват закона и вътрешните си убеждения.

"Тогава ЦИК ще запази нивото си или ще достигне по-високо", заключи Алексиева.

Припомняме, че на 21 февруари депутатите приеха правилата за избор на нови членове на ЦИК и решиха да гласуват състава ѝ до 21 март.

Депутатите гласуват нова ЦИК до 21 март

Депутатите гласуват нова ЦИК до 21 март

Приеха правилата за избор на членовете