ЦИК в този състав още от края на изминалата година подготвя изборите за членове на ЕП от България. Организацията за това се прави по разпоредбите от настоящия Изборен кодекс. Това заяви говорителката на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг по повод домакинството на ЦИК на 7-ото заседание на Изпълнителното бюро на Световната асоциация на органите за управление на избори A-WEB.

Основната мисия на Световната асоциация е да гарантира укрепване на демокрацията и произвеждане на честни и свободни избори.

"В работни групи се обсъждат книжата за изборите. По отношение на разяснителната кампания са проведени срещи с Представителството на ЕП", заяви говорителят Александър Андреев.

Според него независимо от състава на ЦИК, тя като постоянно действащ орган трябва да гарантира произвеждане на изборите.

"Не за първи път се правят промени в изборното законодателство", коментира Камелия Нейкова и допълва, че съставът им не веднъж е изправен пред такава ситуация. 

Една част от състава на ЦИК са кадри от предходната ЦИК. До 21 март продължава мандатът на настоящия състав на органа.

Припомняме, че днес депутатите приеха правилата за избор на нови членове на ЦИК и решиха да гласуват състава ѝ до 21 март.  

Депутатите гласуват нова ЦИК до 21 март

Депутатите гласуват нова ЦИК до 21 март

Приеха правилата за избор на членовете

Според Нейкова когато има приемственост, всеки един състав би могъл да се справи. По думите ѝ се водят разговори със специалисти в областта, за да се използва техническо задание за машинно гласуване.

Въпросът е кой ще има възможност да отговори на изискванията на Изборния кодекс за съответствие на машините към сигурността на гласуването. Според Андреев съществуват неясноти по отношение на вариантите дали да се наемат или закупят нови машини, какви финанси са необходими и дали само хардуер, или софтуер и логистика ще бъдат нужни.

Международната организация се състои от 111 държави от целия свят. Секретариатът се намира в Южна Корея. В рамките на конференцията бяха приети промени в Устава на организацията и план за дейността през 2019 година. С обмен на добри практики се цели по-голямо укрепване на професионализма и почтеността на избирателните органи.

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия
Обновена

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия

Правната комисия чака ветото на Радев за промените в Изборния кодекс