Най-важните изводи от настоящата криза са, че рестриктивните мерки не трябва да нарушават основни човешки права, социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да се насочат към тези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН на тема "Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд", което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

Българският държавен глава представи страната ни по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Президентът заяви, че предизвикателствата, произтичащи от разпространението на коронавируса, изискват засилено международно сътрудничество и многостранен подход.

"Настоящата пандемия подчерта необходимостта от ефективни, целенасочени и стабилни фискални политики. Страните трябва внимателно да намерят баланс между фискалните стимули и поддържане на резерви, които може да се окажат от съществено значение", заяви Румен Радев.

По думите му са необходими смели мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, ако търсим ефективно и трайно възстановяване след пандемията.

Той е на мнение, че в икономическата и финансовата сфера трябва да се предприемат политики, различни от установените досега.

"Световната икономика и нейната финансова архитектура трябва да бъдат ефективни, приобщаващи и устойчиви, за да допринесат за възстановяването след кризата и да ни подготвят за неочаквани извънредни ситуации като тази, пред която сме изправени днес", заяви Румен Радев.

Той подчерта изключителното значение на обединяването на международната общност и разпределянето на ресурси там, където са необходими. Държавният глава заяви, че трябва да се използва и потенциалът на частния сектор и изтъкна необходимостта от международна платформа от свързани с COVID-19 проекти, чрез които както частните, така и обществени дарители могат да оказват помощ.

Пандемията от COVID-19 показа, че инвестициите в здравеопазване са решаващи и трябва да направят здравните системи по-устойчиви и подготвени за критични ситуации. Наред с това е необходимо да се осигурят медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, посочи Румен Радев.

Солидарността е ключов фактор за глобалното разрешаване на кризата, породена от коронавируса, заяви Румен Радев и допълни, че в кратки срокове България е успяла не само да трансформира индустрията си за производство на лични предпазни средства, но и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изказването си президентът посочи, че дневният ред на Програмата за устойчиво развитие 2030 трябва да остане пътна карта за бъдещото развитие.

Събитието "Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд" е организирано от генералния секретар на ООН, министър-председателите на Канада Джъстин Трюдо и на Ямайка Андрю Холнес, които участваха във виртуалния форум.

Участие взеха държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и на представители на международни институции и организации, сред които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.