Вицепремиерът и министър на отбраната на България Красимира Каракачанов, коментира в обширно интервю за ТАСС отношенията на страната ни с Русия, формирането на новото правителство и плановете за модернизация на армията.

Каракачанов смята, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват и разширяват. "Ние сме народи, които в своята история имат много общо", казва той. В нашата история е имало моменти, когато сме движели в различни посоки, това не е причина за влошени отношения днес. "Вярвам, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват мирно, както между отделни държави, които имат какво да споделят една с друга, но които са свързани с култура, езика и история".

Европейският съюз, НАТО и Русия имат общ проблем, свързан с тероризма и радикалния ислямизъм и колкото по-бързо намерят общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат решени. Това трябва да бъде решено в рамките на честни и открити отношения. Когато съществуват проблеми, те трябва да се решават на масата за преговори, а не по традиционни за края на Студената война начини, коментира Каракачанов.

От икономическа гледна точка Европа и Русия имат много общи интереси. Русия е един от най-големите износители на енергийни ресурси - нефт и газ. От друга страна, европейските страни и САЩ са най-големият инвеститор в Руската федерация. Когато интересите са в една и съща посока, не е необходимо да се търсят изкуствени политически различия.

Каракачанов не вижда различия по отношение на основни позиции между ГЕРБ и Патриотите за членството на България в Европейския съюз и НАТО и смята, че това не подлежи на преразглеждане.

"Ние вярваме, че ЕС се нуждае от реформа. Нужна е корекция на системата за вземане на решения, защото в сегашния си вид тя е много подобна на "старите добри времена". Необходимо е да се решават проблеми с нахлуващите нелегални мигранти, ислямския радикализъм и тероризъм. Преди двадесет, тридесет години, когато е формирана идеологията на Европейския съюз в сегашния си вид, много от тези проблеми не са съществували", коментира Каракачанов.

По отношение на външната политика на България в близко бъдеще, лидерът на ВМРО посочва, че това не е неговият ресор в правителството, но посочва, че в програмата е записано, че България е член на ЕС и НАТО. Решенията, които се взимат, пазят националните интереси на държавата и не се позволява на никого да се намесва във вътрешните работи на България. "Има държави, които се опитват да се намесят както деликатно, така и по-твърдо, което е незаконно и не е предвидено в нито един международен договор", допълва той.

По отношение на Русия Каракачанов смята, че трябва да се развиват активни отношения, да има диалог и да се решават доста проблеми. Въпросът и за доставките на газ отново е актуален. Той счита, че трябва да се говори открито, както с руснаците, така и с американците и всички останали партньори. "По-добре да кажеш това, което наистина мислиш, да защитиш мнението и интереси си, отколкото да се колебаеш да говориш открито", допълва той.

В по-голямата част от българските военни части използват руската военна техника. По отношение сътрудничество в тази област, Каракачанов коментира, че една техника, която съществува, трябва да се поддържа в добро състояние. "Истината обаче е, че тази техника е остаряла. Има нови модели оръжия и въоръжение, от които се нуждаят и нашата авиация и военноморските ни сили и пехотата", коментира той.

"Аз вярвам, че България трябва сама да произвежда техниката за своя флот и пехота, но самолети никога не сме правили и едва ли ще правим и в бъдеще. Ето защо, военни кораби и бронирани превозни средства, ние можем и трябва да правим сами, решавайки по този начин и проблема с превъоръжаването на армията. Това е скъпо, но сме длъжни да го направим, защото ситуацията в света е много напрегната", коментира Каракачанов.

За задължителното военно обучение в България, той съобщава, че ще се организира такава в училищата. Ще се разгледа и въпросът за доброволческата служба в армията. По отношение въвеждането на задължителна военна служба предстоят дискусии и дебати, счита Каракачанов.

Във връзка с 9 май, той коментира, че този ден е важен не само за България, за Европа, но и за целия свят. Много е хубаво според него, че този ден е станал и едновременно и ден на Европа. Не трябва да се забравя, че Русия е изнесла основната тежест на войната върху себе си.