Председателят на Народното събрание Димитър Главчев направи обръщение към депутатите в Народната скупщина (парламента) на Сърбия. Това стана на извънредно заседание на парламента, свикано специално по този повод.

Димитър Главчев е благодарил за оказаната му висока чест да бъде първият български държавник в историята, който говори в пленарната зала на сръбския парламент.

"Приемам я като ясен знак за значението на отношенията между двете страни, между двата приятелски народа и като стремеж за изграждането на добросъседски и приятелски отношения", отбеляза той.

По думите му, българо-сръбското приятелство е показателно за това, че дори на Балканите, където са събрани народи с ярка идентичност, изграждането на отношения на доверие, сътрудничество и приятелство са възможни, когато съществува необходимата политическа воля.

От трибуната на парламента Димитър Главчев се обърна и към българите в Сърбия с думите: "Бъдете активни граждани на съседна и приятелска Сърбия! Помнете своя род и език!"

Председателят на парламента е заявил, че България приветства политиката на Сърбия през последните години по отношение на националните малцинства. Вярваме, че всеки проблем може да бъде решен само и единствено с диалог, допълни той.

Димитър Главчев поздрави депутатите в Народната скупщина, че през последните години приеманите актове в областта на правата на националните малцинства в Сърбия са в съответствие с най-високите европейски стандарти.

Главчев: БНТ и БНР да излъчват за българите в Сърбия

Главчев: БНТ и БНР да излъчват за българите в Сърбия

Сръбската страна изпълнява ангажиментите си...

Днес България и Сърбия имат общ интерес за ефективното реализиране на регламентираните права на българското национално малцинство и заедно създаваме в двустранните отношения благоприятната политическа рамка за това, отбеляза председателят на парламента.

Той заяви, че двете страни са загрижени за икономическото състояние на пограничните общини и заедно търсят решения. Трябва да работим заедно и за развитието на Босилеград - община с преобладаващо българско население, подчерта той.

Председателят на парламента посочил, че българският народ поздравява горещо сръбския народ за избора му през 21 век на европейската посока на развитие. Той увери сръбските депутати, че европейската перспектива на Западните Балкани ще бъде сред основните приоритети на предстоящото българско Председателство на Съвета на Европейския съюз.

България подкрепя европейската интеграция на Сърбия и очаква страната ви в нашето обединено европейско семейство, заяви председателят на Народното събрание. Убедени сме, че проевропейските политици в Сърбия, с подкрепата и разбирането на сръбските граждани, енергично ще довършат всички необходими реформи и страната ще отговори пълноценно на изискванията за пълноправно членство, допълни той. По думите му, пред Сърбия се открива уникален шанс през следващите месеци и години да ускори интеграционния процес.