Можем да победим идеологията на тероризма чрез образование, чрез толерантни общества и тук България играе много важна роля. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за онлайн медията на Съвета на Европа, съобщават от „Дондуков 2”. По думите му да се бориш с международния тероризъм не означава само да си част от коалицията срещу ДАЕШ. Идеологията на тероризма не можела да бъде победена само с оръжие, изтъква Плевнелиев.

Той подчертава, че в България мюсюлманската общност е много добре интегрирана. Страната ни е дом на много различни религии, които живеят в мир и в хармония. Росен Плевнелиев е доволен, че до ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Той вярва, че това е заради толерантността, която в страната ни работи. С това, по мнението му, сме можели да дадем пример на цяла Европа.

Относно предизвикателството, пред което международният тероризъм поставя света, Плевнелиев припомня, че през 2012 г. страната ни е станала обект на терористична заплаха. Той е категоричен, че тероризмът е глобална заплаха, която може и трябва да бъде преборена с усилията на глобалната общност.

Интервюто на държавния глава е по повод началото на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Според Плевнелиев страната ни поема отговорността за единството на Европа в един много специален момент от историята за всички нас. Той е убеден, че България е двигател на европейската интеграция и на стабилността в Югоизточна Европа.

Росен Плевнелиев коментира, че не просто имаме амбициозна програма, но искаме да покажем, че сме посветени на най-важните проблеми на континента.

 „Ние, българите, сме втората най-проевропейска нация в Европа. Научихме уроците си от над 1300 години история. Знаем, че сме били най-слаби, когато сме били сами и изолирани и сме били силни, когато сме били част от голямото семейство на европейските ценности”, заявява Плевнелиев. Той подчертава, че с уроците от миналото страната ни иска да допринесе за обединена Европа.