"До второ нареждане" е термин от времето на народната милиция. Той звучи смущаващо за държава членка на Европейския съюз, заяви пред БНР юристът Петър Славов.

Той открива формулировки като: "до второ нареждане" в актове, издавани преди 10 ноември 1989 година, на народната милиция. "Надявам се, че не ни връщат с подобен подход към онези времена", коментира Славов.

Славов настоява да се създаде регистър на нормативните актове, издавани по време на извънредното положение. Целта е: "да са ясни и достъпни за хората". 

Пожарът около Чернобил овладян, радиационният фон у нас в норма

Пожарът около Чернобил овладян, радиационният фон у нас в норма

В това успокоиха на брифинг от Щаба

не да четете в една заповед - "с нея отменям точка 9 от предходната", след това се появява нова заповед - "създавам нова точка 12" и вие наистина се чудите вече кое действа и кое не действа", пояснява мотивите си юристът-реформатор.

Той е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да се спазват, но те трябва да са ясни и с ясен срок на приложение, а не до второ нареждане, включително до устно разпореждане.

Юристът е категоричен, че постоянно заливащите ни заповеди, инструкции, указания, идващи от представители на властта и свързани с извънредното положение, стават сериозен проблем.

Мутафчийски: Засега не препоръчваме разхлабване, още катерим кривата на COVID-19

Мутафчийски: Засега не препоръчваме разхлабване, още катерим кривата на COVID-19

Много хора не го взеха насериозно, призна шефът на Щаба

"В една правова държава не е нормално на брифинг вечерта да обявяваш мерки от такъв характер, че затваряш града след малко, а въпросната заповед, с която въвеждаш тези мерки, да я няма никъде налична и хората да не могат да се запознаят с нея", посочи още Петър Славов.

Вместо да се качват в мрежата всички брифинги от последните седмици, да се качват нормативните актове, до които гражданите да имат достъп.