Засега Националният оперативен щаб не може да препоръча разхлабване на мерките. Ние в момента се намираме в качващата се крива на заболяването. Много хора у нас все още взимат на сериозно ситуацията, въпреки всичките ни препоръки в опит да овладеем епидемията. Факт е, че след като няма лечение за този вирус и няма ваксина, ние не може да изпадаме в такава наивност, че той ще се разтвори във въздуха от само себе си. Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб в новото предаване на БНТ - "Питай БНТ".

Припомняме, че според последните данни на Щаба, 929 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. 268 са хората с потвърден COVID-19, които са в болници. 34 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Починалите с установен COVID-19, са 43. 76 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би щяхме по-смело да говорим за бъдещите планове за разхлабване на мерките, ако не се беше стигнало до това масово пътуване извън столицата, което ни изненада и нас, призна той. Толкова много пъти обяснявахме какво е коронавирус, колко е опасно това нещо и се изненадах, че хората не разбраха все пак. Има хора,които едва ли не казват, че няма такова нещо.

Разследват 18 души във Варна за фалшиви декларации за КПП-тата

Разследват 18 души във Варна за фалшиви декларации за КПП-тата

Полицаите са проверили 431 души под карантина

Припомняме, че именно заради тръде многото пътуващи по празниците въпреки препоръките, бе взето решение за затваряне изходите на София до второ нареждане. Оказа се, че твърде много от тях са били върнати заради неуважителни причини, а за други е установено, че са дали на органите на реда фалшиви декларации. Последното ще бъде санкционирано от закона, закани се МВР.

Той отговори и на други въпроси, сред които надеждността на масовите тестове.

Масовото тестване няма да започне, защото такова нещо няма никъде в света. Мутафчийски каза, че бързите тестове не откриват бързо новозаболелия - откриват ги или излекувани, или в разгара на болестта и не са подходящи.

Затварят София

Затварят София

За и от София ще се пропускат само автомобили под специален режим

Началникът на оперативния щаб допълни още, че има критични точки в страната - в Северозападна България, които стават още по-критични заради загуба на персонал, който е заразен. Това е Видин конкретно.

По думите му не е задължително при хората с хронични заболявания, коронавирусът да бъде фатален. Най-възрастният изписан пациент у нас е на 86 години с множество придружаващи заболявания. Най-тежкото усложнение при тази болест е, когато имунитетът се свръхактивира и нашия имунитет ни убива нас. Като много нов вирус не се препоръчват никакви профилактични взимания на каквото и да било, каза началникът на Оперативния щаб.

В България е трудно да се изчисли коефициентът за това колко души заразява един носител на вируса. Коефициентът у нас е над 3,5 , но той не оказва кой знае какво влияние върху решенията, които се взимат, призна шефът на Щаба. По-важен е капацитетът на здравните заведения - той в момента е много добър, допълни той.

На въпрос за заразени китайски граждани у нас ген. Мутафчийски каза, че не е известно да има болен китаец у нас. Повече от 100 граждани от китайски произход са се прибрали в България след Китайската нова година, но сами са се поставили под карантина и няма нито един заболял.

Коронавирус: Европейската агенция по лекарствата предвижда 1 г. за създаване на ваксина

Коронавирус: Европейската агенция по лекарствата предвижда 1 г. за създаване на ваксина

Преди няколко седмици председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн заяви, че "преди есента" може да има ваксина на пазара

Ген. Мутафчийски потвърди, че в материалите на СЗО и на института "Робърт Кох" има информация за това, че ако имаш антитела или си прекарал вируса не значи, че не може да те повтори, а единствената алтернатива е ваксината.

Припомняме, че няколко държави обявиха, че разработват ваксини, но те ще отнемат година.