Ние, европейците, не бива и не заслужаваме да имаме най-скъпоплатения пияница за ръководител на Европейската комисия (Жан-Клод Юнкер) и в същото време някой да ни убеждава, че Европейският съюз в този си вид е привлекателен.

Това е коментирал председателят на АБВ Румен Петков пред делегатите на Конгреса на Отечествения съюз. 

"Виждаме, че референдумът в Македония се провали, но въпреки това външният натиск върху тази държава, нейните институции и граждани продължава, а това води до заключението, че в случая не говорим за демократичен или самостоятелен избор на една държава и един народ. Фактори, които неизменно повишават и без това високият евроскептицизъм", подчертал Петков. 

Той разкритикувал външната политика, която България води. "Ние сме страна почтен и коректен партньор на ЕС и НАТО, но патриотизмът ни не минава през защита на националните ни интереси като гарантиране на енергийната ни сигурност или способността на страната ни за защита", коментирал лидерът на АБВ.

"На този фон трябва много ясно да си дадем сметка и за това как виждаме бъдещото разширяване на ЕС и НАТО, особено в условия, в които сме свидетели как Албания и Косово просто решават и обявяват, че ще свалят границите помежду си. И питаме, дали това е пътят? Дали този подход няма да задълбочи регионалните конфликти? Дали силната идея за развитието и приобщаването на Западните Балкани не е поставена под въпрос", изтъкнал той. 

По думите му, през последните години страната ни търпи и поредица от провали и по отношение на двустранните си връзки с редица държави.

Иначе лидерът на АБВ посочил пред делегатите на конгреса, че Отечественият съюз вече 76 години защитавал интересите на България и бил символ на дългогодишен патриотизъм.