Ниe искаме пълноправно членство на всички страни от Западните Бълкани, но не можем да допуснем да подкрепим в Eврoпeйcкия cъюз дa влeзe манипулацията, лъжата и омразата, наслагвани по време на тоталитарния режим.

Евродепутатът Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ, е уверен в консенсуса на политическо ниво у нас.

В студиото на БиТиВи той представи основните изводи и от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", което откроява и консенсуса на обществено ниво. Мнозинството от българи подкрепят отлагането на преговорите за еврочленство на Северна Македония до постигане на съгласие и признаване на историята - 83% не са съгласни България да даде своята подкрепа за еврочленство преди да са преодолени различията по историята, езика и идентичността. Около 20% от българите заявяват, че имат родствени корени от македонско, а за София този процент е 35%. Най-високо е обаче усещането за напрежение и лоши връзки между народите и напрежение именно със Северна Македония - страната е поставена на последно място сред останалите балкански страни.

Нормално е и е европейско да поискаме антибългарската риторика на спре и то не защото е анти, а защото това е част от признаването на историческата истина, коментира Андрей Ковачев. Той обясни, че тази реторика е характерна за елита в Северна Македония, който е проюгославски, което има поддръжката на Москва и Белград. Ковачев обаче вижда и нежеланието на политическия елит в Македония да поеме отговорност от тези свои действия.

Право на всеки човек е да може да се определи и самоопределя, но е кощунство да променяш самоопределянето насилствено на хора, които са починали, заяви Андрей Ковачев, имайки предвид напрежението около фигурата на Гоце Делчев.

Преговорите се водят от българското правителство, посочи Ковачев, но не отговори на въпрос дали има или няма натиск от страна на Германия. Евродепутатът не вижда никаква причина преговорите да не могат да се отложат за следващото председателство.

Според Андрей Ковачев политическият елит на Северна Македония е направил в последните години, след подписването на Договора за добросъседство, едно огромно забавяне, защото са смятали, че България ще се предаде и ще се откаже.

Евродепутатът е категоричен, че това няма да се случи.