Децата трябва да са нашият приоритет. 45% от уязвимите хора в България са деца и едно от най-важните неща, към които трябва да се стремим е децата да не прекарват целия си живот в институциите и социалните домове.

Хората с умствени увреждания също трябва да получат възможност да си стъпят на краката и да станат независими, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева в заключителната си реч на годишната конференция на европейската мрежа Eurochild.

Тя изтъкна, че основните причини за изоставянето на децата са бедността, безработицата и липсата на социални грижи.

Най-важното, което трябва да се направи е да се премахне непрекъснатото нарастване на бедността в Европа.

Не трябва само да седим кротко и да мълчим, защото кризата генерира все по-големи проблеми, категорична бе Кристалина Георгиева. Тя припомни, че именно в стратегия Европа 2020 се отделя сериозно внимание на бедността и нейното изкореняване.

Според еврокомисаря, за да стане това, страните трябва да създават прогресивни политики и да имат изготвена национална стратегия за намаляване на бедността.

По думите на Георгиева, 25% от Кохезионния фон ще бъдат насочени към преодоляване на бедността. „От тях ние изискваме 20% да бъдат специално за това да не се допуска най-застрашените да се окажат без грижа. В текста специално е записано изискването да се обръща внимание на децата, които са в институции, които са изоставени по една или друга причина.”

Тя добави и че се полагат сериозни грижи за защита на децата по време на хуманитарни кризи: „Винаги се стараем да определим до каква степен имаме информация къде са най-незащитените деца и винаги в криза най-големият проблем е изхранването на децата, особено до 2-годишна възраст.

Тези деца много често се оказват жертва на глад - нещо, което през 21 век не би трябвало да съществува. Недопустимо е деца да умират от недохранване. За тях се стараем да има специализирана храна и да има достатъчно много хуманитарни работници, които да помагат.”

Второто нещо, за което се борим е, когато деца загубят близките си при бедствия или пък деца-инвалиди са захвърлени от семействата си, много бързо да осигурим условия за тях, заяви Георгиева и добави, че важна задача е да се предотврати и огромния риск децата да станат жертва на трафикиране.

Затова при хуманитарни кризи следим какво става – дали има опасност да бъдат отвлечени, продадени или изпратени да проституират. Важно е изхранването на децата, да намерим тези, които са се оказали без семействата си и да ги защитим срещу кошмара на отвличането, уточни еврокомисарят.