Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров обсъдиха развитието на двустранните отношения между двете страни.

БСП вика Бойко Борисов в пленарна зала
Обновена

БСП вика Бойко Борисов в пленарна зала

Нинова: Отсъствието на Борисов от дебатите е самопризнание за корупция

Докато депутатите чакат премиера в пленарната зала на НС, където се провежда дебатът относно внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета, на работна среща Борисов и Макаров обсъдиха областите от взаимен интерес - енергетиката и туризма.

БСП с второ повикване Борисов да се яви

БСП с второ повикване Борисов да се яви

Премиерът следи дебата, но има международни срещи

Руският дипломат поздрави премиера за началото на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и убедителната защита на приоритетите му пред Европейския парламент. Той изрази надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите членки и Русия.

Малко по-късно от пресслужбата на МС съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона и със сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Борисов е информирал Бърнабич за обсъжданията, проведени от него през последните дни, за насърчаване на интеграцията на страните от Западните Балкани.

Борисов е посочил, че темата, изведена като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, е била подкрепена консенсусно от различните групи в Европейския парламент и от лидерите на Съюза. Общото мнение е, че първият етап е инфраструктурната свързаност и изграждането на трансевропейските транспортни коридори.
В това отношение премиерът Борисов посочи и възможностите, които предоставя Берлинският процес, както и интересът, проявен от международни финансови организации. Българският министър-председател каза, че страната ни ще продължи да е активна в този процес и разчита на ангажираността и на сръбското правителство.

В късния следобед от МС съобщиха и че министър-председателят Бойко Борисов е разговарял още с премиера на Република Македония Зоран Заев за активизиране на работата по изграждането на транспортната инфраструктура на Балканите. Борисов посочи, че при срещите си в Страсбург е поставил въпроса за свързаността като първа стъпка за интеграцията на страните от региона, която може да бъде направена още докато държавите се подготвят за членство.

Българският премиер каза, че е изтъкнал важността на Коридор №8 за целия континент и необходимостта страните, които не ползват еврофондове, да бъдат подпомогнати финансово.