За повишаване на риска от радикализация на Балканите предупредиха дипломати, научни изследователи и депутати на конференция „Сирийската криза и Балканите” в УНСС, съобщава БНР. Рискът растял заради очакваното завръщане на сражаващи се за „Ислямска държава” доброволци и наемници от региона ни.

Участниците в конференцията са се обединили от мнението, че на българските държавни институции и във външната ни политика не достига необходимата за критичния момент висока експертна подготовка.

Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов обяви, че в момента в „Ислямска държава” най-голям брой чуждестранни бойци в процентно отношение са от Балканите. Той предупреди, че те ще се върнат. Божилов смята, че е много важно да се подпомогнат страните като Босна, Албания и Косово. Самият той наскоро е посетил някои от тях и е констатирал, че има безперспективност на младото поколение. Става въпрос за огромно младо население, което практически било безработно. Въпросът бил как тези хора да бъдат въвлечени в социалния, икономическия и политическия живот на тези страни, така че да не се създаде база за радикализацията им.

Експертът обърна внимание на това, че радикализацията на младите хора в Европа е ново предизвикателство. По думите му спомените и нерешените проблеми от войните в бивша Югославия тлеят и един подтик от вън би могъл отново да ги възпламени. Именно радикалният ислям е един такъв подтик. Много от експертите говорели не само за радикализация на исляма, но и за ислямизация на радикализма. Това означавало използване на религията за търсене на решение на други проблеми.

Йордан Божилов подчерта, че много внимателно трябва да се анализира организираната престъпност и корупцията. Те били способстващи фактори на Балканите. Бежанската вълна подклаждала, подкрепяла и давала ръст на два феномена.

От своя страна депутатът и бивш външен министър Кристиан Вигенин предупреди, че освен радикализацията на религиозните общности, не по-малък риск е радикализацията на обществата в нашите страни.

Според депутата Валери Жаблянов българската външна политика се е показала „безпомощна” и се „влачи в дирите на чужда външна политика. Приемало се Балканите да се превърнат в буферна зона на ЕС.

Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения пък подчерта, че Балканите трябва да се справят с потоците бежанци, да крепят външната граница на ЕС, а Европа трябва да мисли за интеграцията на мигрантите. Процесите на Балканите налагат консолидирана позиция по проблемите, убеден е Кючуков.