С кадифена ръкавица срещу тероризъм няма как да се действа. Това коментира пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов, който заедно с министъра на вътрешните работи наблюдава демонстрацията на професионална техника в системата на МВР.

Очаква се утре Законът за противодействие на тероризма да бъде разгледан на заседание на кабинета. Днес той е бил обсъден за втори път в Съвета за сигурност към Министерски съвет.

Армията спешно започва да се учи за антитерористични обиски и проверки
Обновена

Армията спешно започва да се учи за антитерористични обиски и проверки

Обсъдени са текстове за ограничаване правата на гражданите

Законът предвижда принудителни административни мерки, включително забрана за напускане на страната, отнемане на паспорта и дори забрана за интернет. Главният секретар коментира, че тази забрана е важна, защото чрез интернет би могло да се влияе на глобални процеси.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова от своя страна посочи възможностите, които глобалната мрежа предоставя за организиране на терористите.

Професионалното тяло винаги иска по-голяма възможност да упражнява своите служебни задължения”, коментира главният секретар.

Професионалното ръководство, в лицето на главен комисар Георги Костов, изтъкна още, че балансът е много тънък и при всички случаи ще има ограничения на правата на гражданите.

Румяна Бъчварова заяви, че когато се вземат подобни решения те трябва да са в полза на възможно по-широк кръг от хора. „Един терористичен акт сам по себе си е заплаха за човешкия живот и отнема основно право на човека. Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия или извършват такива действия, ще бъдат отнети права е несъпоставимо с другата страна – опасността от отнемане на човешки живот”, коментира министър Бъчварова.

Законът е доста балансиран и сравнявайки го с подобни закони и в други държави според мен е доста умерен”, каза още вътрешният ни министър.

МВР шефът уточни, че законът дава възможност да се регламентира всяко действие на системата, то да бъде планирано и да се случва след подготовка и тренировка. „Това не нарушава гражданските права по никакъв начин – пази ги”, категорична бе Румяна Бъчварова.

„Много е важно професионалната общност да застане зад него, защото той е един закон, който трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани. Мерките, които са разписани в него, са от извънреден характер, но основната им цел е да можем да гарантираме живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване правата на някои от хората, които са въвлечени в терористичния процес”, заяви още вътрешният министър.

Министър Бъчварова коментира и проектозакона за МВР, като заяви, че са заложени мерки, с които да се гарантира повишаването на професионалните качества на служителите от МВР, както и мерки, с които да бъдат покрити съществуващите дефицити от техника и екипировка.

Огромни права за полиция и армия при терористична заплаха иска властта

Огромни права за полиция и армия при терористична заплаха иска властта

С новия проектозакон срещу тероризма

„Благодаря и на премиера за разбирането – бяха ни осигурени такива средства тази година и се надявам скоро да променим и външния образ на полицая”, каза още Бъчварова.

Сред техниката, представена и пред гражданите и гостите на професионалния празник на МВР, бяха няколко противопожарни автомобила, коли на жандармерията, специална стълба за спасяване на хора.

Голям интерес предизвика екипът от професионално обучени кучета и конният полицейски патрул. Десетки деца се качиха в специалните машини с надеждата един ден и те да служат в органите на МВР.