Без дебати депутатите от Комисията по регионална политика забраниха отдаването на концесия, развиването на стопанска и търговска дейност на плажовете "Корал", "Иракли" и "Карадере".

Без стопанска и търговска дейност на екоплажовете

Без стопанска и търговска дейност на екоплажовете

Статутът на плажовете "Корал", "Иракли" и "Карадере"

Промените в Закона за Черноморското крайбрежие обаче бяха атакувани от социалистката Дора Янкова. Червената депутатка заяви, че механично се сменя едно министерство с друго.
Законът предвижда Министерството на туризма вече да поема отговорността за състоянието на плажовете и курортите ни. Досега за това отговаряше Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Чувствам се като шаран на суша на неохраняем плаж, защото единствено знам, че ще се смени единият с другия министър“, коментира тя.

Единственото положително според нея е, че природозащитниците са получили подкрепа чрез промените по отношение на плажовете с природозащитен акцент и къмпингуването.
Янкова е обезпокоена, че се работи на парче, без да е ясно какво се прави.

Оказа се обаче, че и сега има недоволни сред природозащитните организации. Петко Цветков от „Зелените“ изтъкна, че се забранява пренощуването, къмпингуването и паркирането извън определените за това места по цялото Черноморие. Това ще създаде проблеми.

„Оказва се, че един човек, случайно заспал на плажа, може да бъде глобен между 1000 и 10 000 лв., независимо на кой от плажовете е“, коментира той.