Все още я има инерцията и липсва единна европейска здравна политика. Това заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

По негови думи Европейският съюз има само добавена стойност да координира страните членки.

Той бе категоричен, че не може да има компромис относно сигурността и не трябва бързането да означава, че може да се пропусне някой етап от процеса на одобрение на ваксините.

По отношение на съпротивата срещу масовото ваксиниране в различни европейски страни Ковачев посочи, че е необходима "абсолютно прозрачна информационна кампания по отношение на всяка от ваксините с точни научни данни". Според него притесненията са абсолютно легитимни.

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

По думите му голямо предизвикателство ще е съхранението им

Евродепутатът е на мнение, че трябва специалисти да обясняват какъв би бил ефектът от поставянето на ваксината за всяка отделна група.

Относно т.нар. имунизационни паспорти и пътуване срещу задължително поставена ваксина Ковачев отсече, че това не може да бъде европейска политика, защото Европейският съюз няма такива компетенции. Страните членки обаче можели да налагат ограничения.

По негови думи и в момента ситуацията е такава. Той даде пример с липсата на единен формуляр за пътуванията в ЕС.

Според него не само в Кипър, но и на други места може да бъде въведена практиката при поставена ваксина да не важат определени ограничения, като валиден PCR тест или карантиниране за определен брой дни.

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Нямаше подготвена здравна система в света, призна здравният министър