"Силата на НАТО е в това, че независимо от нашите различия, винаги може да се обединим в името на една основна цел - да се защитим и да осигурим безопасността на гражданите. Единни, ние представляваме половината от световната и икономическа мощ и сме по силни и по-сигурни", коментира командващият на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО адмирал Джеймс Фого по време на провеждащото се в България международно учение Naples Blueprint.

Учението Naples Blueprint е планирано и се ръководи от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО и се провежда на територията на България и Румъния в периода 21-24 октомври.

НАТО и ВВС тренират ПВО и радиоелектронна война над България

НАТО и ВВС тренират ПВО и радиоелектронна война над България

Учението включва и Су-25 за унищожаване на земно базирани ПВО

В него участват висши генерали и офицери от командните структури на НАТО в Европа на оперативно и тактическо ниво, командването и офицери от Съвместното командване на силите в България и Съвместното командване на силите в Румъния, както и командирът на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО.

"Единството ни с НАТО ни прави по-силни и гарантира сигурността на страната. Съюзниците от НАТО продължават да изпълняват поетите ангажименти, както и планирането и провеждането на съвместни учения, което повишава нашите способности. Заедно сме по-силни", обяснява командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на международното учение.

Naples Blueprint демонстрира единството и солидарността между съюзниците в усилията им за изграждането на модерно възпиране и колективна отбрана.

В хода на учението се отработват въпроси, свързани с оперативното планиране и националните отбранителни способности, синхронизирането на процедурите за планиране, управление и провеждане на съвместни операции в отговор на криза.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море