Нашият регион е незаобиколим фактор на геополитическата сцена. Заедно сме по-силни, по-конкурентоспособни, по-атрактивни за инвеститорите.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в слово пред колегите си – лидерите на страните от Югоизночна Европа.

Държавният ни глава е домакин на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

В София са президентът на Албания Буяр Нишани, председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, президентът на Косово Хашим Тачи, на Молдова Николае Тимофти, на Република Македония Георге Иванов, на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош; заместник министър-председателят на Сърбия Кори Удовики, както и министрите на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, на Словения Карл Ерявец, на Хърватия Миро Ковач и турският заместник-министър на външните работи Али Кору; генералните секретари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Заниер и на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович.

Пред тях Плевнелиев се мотивира за твърдението си. В миналото, изтъкна президентът ни, ние в региона бяхме разделени от „желязната завеса“, насъсквани един срещу друг от великите сили в продължение на векове. Сега сме заедно и знаем, че зависи от всеки един от нас да гарантираме мир и просперитет на Балканите.

По думите му сме постигнахме много заедно - загърбили предразсъдъците, недоверието, скептицизма, чертаем заедно общото бъдеще.

Днес строим мостове, строим магистрали и интерконектори, произвеждаме и търгуваме заедно, искаме границите да падат, а не да се местят. Никога досега в историята държавите от региона не са били толкова добре свързани с останалите страни от Европа, убеден е българският държавен глава.

Преди 20 години, посочи още Плевнелиев, брутният вътрешен продукт на всички страни от Югоизточна Европа беше 440 млрд. евро, днес е три пъти повече. Според Международния валутен фонд, ако запазим тези темпове на развитие, след 5 години БВП на региона ще достигне 1600 млрд. евро – тази цифра ще ни постави заедно като регион в първите 10 световни икономики, убеден е държавният ни глава.

По думите му, обединена, Югоизточна Европа е пазар, наброяващ над 150 милиона души. Заедно ние тежим повече в икономическо отношение. Нуждаем се от регионален подход в инвестициите, енергетиката, транспорта, икономиката, управлението на кризи. Трябва да намерим съвместен начин да представим региона си и да привлечем инвеститори, призова българският държавен глава.

Плевнелев обясни и защо е избрал София Тех за място на конференцията.
Това било символ на България и на Балканите. Преди тук имаше казарми, информира Плевнелиев аудиторията:

Избрах София Тех, защото съм марширувал по този плац, хранил съм се в тази сграда. Нейната функция бе войнишка столова, сега е център „Джон Атанасов“, на името на създателя на първия цифров компютър в света. Човекът, който изобрети бинарния код и даде път на цифровите компютри и технологии. Войнишкият плац тук е отстъпил място на технологичен парк, на лаборатории, на фондове за предприемачество като инструмент и платформа за регионално сътрудничество.”