Външните министри на България и Украйна Екатерина Захариева и Дмитро Колеба обсъдиха административно-териториалната реформа на Болградския район, засягаща и българското малцинство. Разговорът се проведе по телефона, съобщиха от МВнР.

Това е продължение на разговора на българския министър-председател Бойко Борисов с украинския президент Володимир Зеленский от началото на годината.

Болградският район в Украйна е населен предимно с етнически българи.

"Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно", каза министър Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

Екатерина Захариева припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. "Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище", подчерта Екатерина Захариева.

В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба увери българския си колега, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба обсъдиха и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България оказа и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации.

Двамата министри обсъдиха и възможността за реализиране на отложената заради пандемията с коронавируса визита на Екатерина Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също покани министър Кулеба да посети България.