"Получили сме разрешение за максимален брой секции във Великобритания, те са 35, защото страната вече не е в ЕС. В Германия ще има повече секции за българите, отколкото при последните избори - 40 секции в 35 града сме поискали. Правим всичко възможно, много е важно българските общности в чужбина да бъдат активни и да има съгласни да бъдат членове на секционните избирателни комисии".

Това заяви външният министър Екатерина Захариева по повод предстоящите парламентарни избори на 4 април и гласуването на сънародниците ни зад граница

По думите й има и възможност, ако се наложи, да бъдат командировани и хора от България.

МВнР прави всичко възможно българите зад граница да гласуват, уверява Георг Георгиев

МВнР прави всичко възможно българите зад граница да гласуват, уверява Георг Георгиев

По думите му времето на насрочване на изборите не им помага

Захариева подчерта, че е привърженик на електронното дистанционно гласуване, но трябва да го направят така, че да са сигурни в достоверността на вота.

"Свободното движение за съжаление в момента не съществува. Шенген ни е приоритет, но в момента всички сме фокусирани върху COVID-19 и не толкова върху реформата, която трябва да се случи", поясни Захариева.

Във връзка с подаването на заявления за смяна на лични документи, външният министър разясни, че българите в чужбина вече могат да подават онлайн заявленията си. 

63 държави вече разрешили на 4 април българите там да гласуват

63 държави вече разрешили на 4 април българите там да гласуват

Основното изискване е да се спазват противоепидемичните мерки

Ако са подали заявлението за документи лично обаче, след това могат да ги получат по пощата. Нашата цел беше да сведем ходенето до един път. Без един път няма как да стане, защото старият документ трябва да бъде върнат", обясни министърът.

За отношенията със Северна Македония Захариева отбеляза, че би искала те да се върнат в границите на нормалността.

"Правим всичко възможно за това. Ще дарим ваксини на Северна Македония в най-скоро време, чакат се доставки от трите одобрени от Европейския съюз производители. Не сме се отметнали. България ще предостави ваксини, когато има достатъчно количество и за българските граждани", подчерта Екатерина Захариева.