Българското председателство не пести усилия за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС. Това обясни външният министър Екатерина Захариева на форум за социалното и икономическо сближаване на Балканите.

Тя призна, че има членки, които не са особено отворени за разширяването на общността. Кандидатките пък трябвало да докажат, че се борят с организираната престъпност.

Когато видя повече пари за кохезия в бюджета на ЕС, тогава ще се убедя, че политиката по присъединяване наистина е желана от Съюза, отсече първият ни дипломат.

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Има съгласие относно декларацията за срещата ЕС - Западни Балкани в София

Всичките 28 членки са одобрили текстовете на декларацията

Позитиви тя вижда в увеличаване на парите за сигурност, за икономиката, за частния сектор, увеличаване двойно на средствата за образованието и увеличаване на средствата, свързани с наука и иновации. Притеснително обаче е намаляването на средствата за кохезия и за обща селскостопанска политика, защото бюджетът ще определи бъдещето на Европейския съюз, коментира министър Захариева.

Захариева отново се обяви за транспортна свързаност между страните.

Българският външен министър има големи очаквания към срещата на върха на 17 май. Според нея срещата ще е голям успех. Всички лидери ще подпишат декларацията, с която ще приключи срещата