Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие президента на Групата "Спинели" Андрю Дъф и президента на Съюза на европейските федералисти Елмар Брок, който е и член на Европейския парламент (ЕНП).

Двамата заедно с члена на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), президент на Съюза на европейските федералисти - България, подписаха и връчиха на вицепремиера Софийската декларация на двете организация, наречена "Общност на вяра и общ суверенитет".

Съюзът на европейските федералисти e паневропейска организация, създадена след Втората световна война, проповядваща идеята за европейско единство. Групата "Спинели" е основана през 2010 г. от европейски политици, които искат да вкарат духа на федерализма в политиките на Европейския съюз.

Андрю Дъф, Елмар Брок и Андрей Ковачев обсъдиха с министър Захариева интеграционните процеси в Европейския съюз, идеите за реформи в институциите и предизвикателствата пред Съюза. По-късно днес двете организации организираха международна конференция на тема "Всички пътища водят към Европа? Перспективи за един федерален съюз".