Като изтъркани и абсурдни спекулации, за които е удивена, че продължават, определи външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева твърдения, че заради лобизъм сме поръчали най-много от ваксините на "Астра Зенека". Тя посочи, че България е поръчала от всички производители, а и напомни, че именно за ваксината на "Астра Зенека" сигналите са били, че тази компания и съответно ваксина ще е първата готова.

"Астра Зенека" не изпълнява собствената си програма за доставки на ваксини, като и в началото на март се очакват намалени доставки, въпреки че точно тогава беше обещано да се наваксат намалените количества от февруари.

AstraZeneca сериозно забавя доставките за ЕС и през втората четвърт

AstraZeneca сериозно забавя доставките за ЕС и през втората четвърт

Те ще доставят по-малко от 90 милиона дози през втората четвърт

Затова е здравният министър Костадин Ангелов написа гневно писмо до централата на фармацевтичната компания. Захариева не е запозната с това писмо, но посочи отново, че преговорите са водят от централното ръководство на ЕК и съответните компании. От думите на Захариева се разбра обаче, че България като отделна страна не би могла да окаже натиск върху компанията да изпълни договора и да достави договорените количества.

В най-скоро време ще има регистрирана и четвърта ваксина срещу коронавируса, като се очаква получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата.

Италианска телевизия публикува целия договор на ЕС с AstraZeneca
Обновена

Италианска телевизия публикува целия договор на ЕС с AstraZeneca

ЕС се съгласил да плаща по около 2,9 евро за доза

Засега няма проблеми с откриването на секции за предстоящите избори в чужбина, информира външният ни министър. Все още се чака разрешение от няколко ключови държави, включително и Германия, където има голяма българска общност. Тя изрази надежда до една-две седмици това да се случи.

Основните проблеми за гласуването в чужбина - датата и доставката на бюлетини

Основните проблеми за гласуването в чужбина - датата и доставката на бюлетини

Над 50 държави вече са се съгласили сънародниците ни да гласуват

Екатерина Захариева призова да се спазват изискванията в съответните държави по отношение на мерките срещу коронавируса. По думите й спазването на мерките зависи и от съвестта на хората, които трябва да спазват дистанция.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

Българите, които пътуват в чужбина, командировани за изборите, ще бъдат ваксинирани, ако желаят, допълни тя. Захариева отново призова българите, които се намират в чужбина, да се заявят като членове на СИК, за да може организацията на изборите в чужбина да протече по-гладко.

"Нямам основания да считам, че изборите няма да бъдат добре подготвени", заяви Захариева по въпроса, че отговорен за организацията на изборите вицепремиер този път е министърът на туризма Марияна Николова. Захариева увери, че по време на предизборната кампания ще бъде направена такава организация между членовете на правителството и техните заместници, така че и кампанията да върви, и работата на изпълнителната власт да не спира. Има опит в това отношение, увери вицепремиерът.

Все още Захариева няма отговор на въпроса дали ще бъде водач на листа на предстоящите парламентарни избори. ГЕРБ продължава с реденето на листите. Екатерина Захариева е заявила своята готовност да помага и да работи с всички сили независимо от мястото на което е.

Кой ще замества Борисов по време на предизборната кампания?

Кой ще замества Борисов по време на предизборната кампания?

ГЕРБ още редят листите, но Томислав Дончев е водач в Габрово