България е получила съгласие от 50 държави за провеждане на изборите на 4 април. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод на гласуването в чужбина на предстоящите парламентарни избори.

За сравнение тя посочи, че на предишния парламентарен вот сме имали секции в 61 страни. По нейни думи това е доста добър процент, и то доста рано преди изборите предвид усложнената ситуация заради коронавируса. Захариева допълни, че засега не сме получили отказ за провеждане на гласуването от нито една държава.

Тя очаква, че основният проблем за вота, насрочен за 4 април, е коронавирусът, тъй като той ще доведе до изисквания за задължителни PCR тестове в редица държави, което ще затрудни доставянето на бюлетините.

Външният ни министър обясни, че още от януари страната ни е изпратила екипи, които да проиграят маршрутите. Минали са микробуси с нашите куриери и не сме констатирали трудности при преминаването и доставянето на бюлетините, поясни тя.

Захариева подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Захариева подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Ако има промяна за РСМ след изборите, то тя по-скоро ще е по-лоша за тях

Захариева увери, че МВнР е в постоянна връзка с ЦИК. По изключение Комисията може да намали броя на членовете на СИК-овете в чужбина до трима. Министърът препоръча да се осигуят повече членове на СИК-овете от самите държави заради въпроса с карантината.

Като друга трудност за вота тя посочи и датата 4 април, когато католическите държави празнуват Великден. Според нея това ще затрудни процеса заради поредицата от почивни дни и пътуванията покрай тях, а не толкова поради религиозния празник.

Захариева съобщи и че в бюджета вече са предвидени средства за лични предпазни средства в секционните комисии, както и за PCR тестове на членовете им.

Припомняме,  днес стана ясно, че българите в Алжир също могат да гласуват в посолството ни. Това потвърдиха и от Ливан.

Вчера Швеция и Казахстан също разрешиха изборите ни на 4 април.

Преди това през деня Бразилия се съгласи за изборите ни на 4 април. Това направи и Куба.

По-рано Израел и Литва също позволиха на сънародниците ни да гласуват в посолствата.

Досега държавите, дали позволение за гласуване на българите във връзка с предстоящите избори са: Нидерландия, Румъния, Република Северна Македония, Молдова, Турция, Испания, Грузия, Словения, Дания, Украйна и Андора, Армения, Япония, Люксембург, Швейцария, Черна Гора, Китай, Ямайка, Чехия, Австрия.