Дания, Украйна и Андора дадоха съгласието си за провеждането на предстоящите парламентарни избори у нас на 4 април, съобщават от външно министерство.

От Кралство Дания поясняват, че действащите към настоящия момент ограничения в страната не се отнасят за събирания по политически причини, включително и до провеждането на парламентарни избори.

От ведомството уточняват, че все още е трудно да се предвиди какви ще бъдат рестрикциите, свързани с предотвратяване разпространението на COVID-19 в Дания в периода март-май 2021 г.

Датските власти очакват посолството ни в Копенхаген да съобщи населените места и адресите на избирателните секции, които ще бъдат открити в Дания.

В Украйна също не възразяват срещу разкриването на избирателни секции в българското посолство в Киев и в генералното консулство в Одеса.

Актуалните препоръки и разпореждания по отношение на мерките са достъпни на интернет страницата на Министерство на здравеопазването на Украйна на следния линк: http://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov

Министерството на външните работи на Княжество Андора също са дали съгласие за разкриване на избирателни секции на територията на страната.

От ведомството очакват посолството на България в Мадрид да ги уведоми за броя и работното време на избирателните секции. Информация за мерките и изискванията на страната относно неразпространението на Ковид-19 могат да бъдат намерени на следната интернет страница www.govern.ad/covid19/es/, уточняват от МВнР на Андора.

От Белгия също са ни информирали, че нямат възражения срещу организирането на избирателни секции на нейна територия. Кризисният център на Федералната публична служба, както и компетентните органи, са уведомени, за да могат да бъдат взети адекватни мерки за сигурност.

С оглед на текущата епидемична ситуация и мерките, въведени за ограничаване разпространението на Covid-19, белгийската страна уточнява, че трябва да се вземат всички подходящи мерки за спазване на действащия в момента здравен протокол, по-специално тези, свързани със събирания, предпазни мерки и вечерен/полицейски час, като:

• събиране на обществени места - ограничено до 4 души;

• носенето на предпазна маска е задължително;

• социално дистанциране на метър и половина между участниците;

• организация на движението на участниците;

• осигуряване на хидроалкохолен гел-дезинфектант;

• ограничаване на броя на избирателите, присъстващи едновременно в избирателната секция (максимум 40, при условие че помещението е достатъчно голямо);

• дезинфекция на материалите за гласуване след всеки потребител;

• спазване на действащия вечерен час, което включва забрана за присъствие и движение на граждани в публичното пространство: след 22 ч. - за Брюксел и Валония, и след полунощ - за Фландрия. Това се отнася за всички участници в изборите, включително отговорниците за организацията.

Малко по-късно от МВнР съобщиха, че българите в Косово ще могат да гласуват в посолството ни в Прищина. Законодателството на страната не предвижда ограничения за провеждането на избори в сградите на задграничните представителства.

Досега държавите дали позволение за гласуване на българите във връзка с предстоящите избори са: Нидерландия, Румъния, Република Северна Македония, Молдова, Турция, Испания, Грузия и Словения.