Няма да има тотално прекъсване на отношенията между Великобритания и ЕС. Това заяви Ивайло Калфин по време на дискусия за Брекзит. В много сфери отношенията ще продължат.

Външният министър Екатерина Захариева сподели съжалението си, че Великобритания напуска ЕС. Ще бъде загуба, както за Великобритания, така и за ЕС, смята тя. Имаме съгласие, че ще имаме преходен период, отчете първият ни дипломат. В този период правата на европейските граждани ще бъдат запазени такива, каквито са.

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Парламентът ще има право на вето върху закона

До 2020 Обединеното Кралство ще изпълнява евроспоразуменията. Най-трудните неща се договарят накрая, изтъкна Захариева. Имало напредък, но все още ирландският въпрос не е решен. Споразумението за напускане по всички параграфи трябва да е готово през октомври.

Напускането на ЕС означава напускане на над 750 международни договори, по които ЕС е страна. Бизнесът във Великобритания имаш нужда от предвидимост. След като кралството напусне ЕС само един самолет дневно от и за Великобритания може да минава през нашето въздушно пространство.

Броят на евродепутатите ще бъде намален от 751 на 705 след Брекзит

Броят на евродепутатите ще бъде намален от 751 на 705 след Брекзит

46 от 73-те депутатски места на Обединеното кралство ще бъдат освободени

Външният министър предупреди, че няма много време. Тя настоява да се запази безвизовият режим при пътуване. Иначе евролидерите искали близки търговски отношения с Великобритания. Много е важно сътрудничеството в образованието, изтъкна министър Захариева.

Тя призова да пазим европейския проект. Ние сме честен брокер, коментира външният министър. За това доказателство били поздравленията, които получаваме за европредседателството.

Тереза Мей май напуска Митническия съюз на ЕС

Тереза Мей май напуска Митническия съюз на ЕС

Разцепление в лейбъристите тика към твърд Брекзит

Пред журналисти Захариева коментира промяната на името на Македония. Приемането на името Северна Македония няма да наложи преподписване на договора за добросъседство.
"Това е все едно да променим всичките си договори, които сме подписали като Народна Република България, които все още важат, обясни първият ни дипломат. Не виждам никакъв проблем, успокои тя.