Северна Македония прекратила работата на междуведомствената комисия между двете държави, защото идвали избори. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. Тя припомни, че у нас също е имало избори, но страната ни никога не се е намесвала в работата на комисията.

Република Северна Македония не направила нищо за работата на комисията. В Северна Македония се разрази истинска истерия, по думите на първия ни дипломат. В югозападната ни съседка смятали, според нея, че страната ни ще продължи да си затваря очите.

Нашата съседка трябва да преодолеете редица стереотипи, изтъкна министър Захариева, като увери обаче, че оставаме доброжелателни към Северна Македония. Вместо да приеме протегнатата ръка, Скопие направи всичко възможно да изкриви българската позиция, каза външният министър. Продължаваме да водим преговори. В българския народ имало изключително приятелски пиетет към македонците.

Надявам се на успокоение на страстите, каза още външният министър. Македония трябва да се успокои, според нея, както и да спре езика на омразата. Според нея македонската страна иска да прекрати работата на междуведомствената комисия .