"България изключително силно подкрепя интеграцията на Черна гора. Смятаме, че Черна гора е най-напредналата държава в европейската интеграция от страните от Западните Балкани". Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева на днешната си среща с делегация на Агенцията за превенция на корупцията в Черна гора, водена от председателя на Съвета на агенцията Горанка Вучинич.

Тя посочи, че по-трудно от отварянето на преговорните глави е затварянето им, така че основно се оценява целият напредък на Черна гора по отношение на борбата с корупцията.

Българският вицепремиер запозна представителите на Черна гора с начините, по които функционират институциите, ангажирани в борбата с корупцията у нас. Тя подчерта, че битката с корупцията може да бъде спечелена само с единство и координация между институциите. Без работещата прокуратура, без работещ съд, без ангажимент на МВР, на министерството на правосъдието, на всяка една администрация, на всеки един ръководител, няма да се постигне достатъчно в борбата с корупцията, категорична бе Захариева.

Тя напомни, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е приоритет в българската външна политика и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз миналата година. На срещата Захариева отново подчерта готовността на България да помага на Черна гора по пътя й към ЕС.

От своя страна Горанка Вучинич благодари за възможността да обмени опит с колегите си от антикорупционните институции в България. Тя посочи, че България има много добри практики в тази област и изрази надежда, че чрез обмяната на опит Черна гора ще подобри още повече своята дейност.